Barf Diyeti Nedir?
Barf Diyeti Nedir?
Barf Diyeti, çiğ et diyeti olarak bilinir. Evcil hayvanlardan kedi ve köpeklerin pişmemiş etlerle beslenmesi ve yenilebilir olan kemik ve organlarla beslenebilmesini amaçlayan bir diyet çeşididir. Evcil hayvanlarına Barf Diyeti yani çiğ et diyeti yaptıran hayvan sahipleri, çok uzun yıllar boyunca hayvanların bu şekilde beslenerek yaşamlarını sürdürdüğü ve deneyimlendiği için kendilerinin bakımını yaptıkları evcil hayvanları için de bu beslenme türünün en uygunu olduğuna inanırlar. Aslında mantık olarak yanlış olduğu da söylenemez. Çünkü günümüzde evcil hayvanların neredeyse tümü kutular dolusu mama ile beslenir.
Hayvanların doğası gereği kemik, et, süt, vs. tüketerek beslenmeleri gerekir. Mamalar ile beslenen hayvanlar, duygusal olarak kandillerini daha kötü hissedebilirler. Fakat kedi ve köpek mamaları üretilirken içerisine hayvanın sahip olması gereken tüm vitamin ve mineraller eklenerek üretildiği için, Barf diyeti yapan hayvanlar zaman içerisinde bazı sağlık sorunları ile karşılaşabilir. Hatta barf diyetinde bulunan çiğ etlerin yanlış bir hazırlama sürecinden geçtiği düşünülürse, sağlık sorunlarının başında zehirlenmeler gelebilir. Bir köpek maması 30’dan fazla besini eşit olarak ve dengeli bir biçimde vücuda gönderecek bir yapıya sahiptir. Bu yüzden evde hayvan sahiplerinin evde barf diyetinde bulunan çiğ etleri hazırlarken tüm bu 30’dan fazla çeşidi bir arada bulundurması imkânsız gibi bir şey olur.

Barf Diyeti Uygulayan Hayvan Sahiplerine Öneriler
Öncelikle barf diyetini kullanan evcil bir köpeği bulunan hayvan sahiplerinin sabahları vakitlerinin kısıtlı olabileceği düşünülürse, çiğ ve etli bir kemik ona yeterli olur. Uzun bir süre boyunca mama ile beslenmiş olan hayvanların, barf diyetine başladıkları ilk günlerde sindirim sorunları ve ishal gibi durumlarla karşılaşabilecek olması nedeni ile bu diyete başlangıç aşamasında çok yavaş ilerleyerek hayvanın vücudunun bu duruma alışmasına zaman tanınmalı. Yani örnekle açıklayacak olursak; ilk bir hafta boyunca, tüm öğünlerde sadece çiğ ve etli bir kemik ile beslenmelidir. Daha sonraki haftalarda besin çeşitliliği yine yavaş bir şekilde artırılır.
Barf Diyetine Başlamadan Önce Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Diyete başlamadan önce güvenilir bir kasap veya tavukçu bulmanız gerekir. Alacağınız etlerin taze olduğundan ve uygun fiyatlı olduğundan emin olduktan sonra dilerseniz her gün gidip taze taze alabilirsiniz, ya da haftada bir giderek toplu bir şekilde alabilirsiniz. Fakat toplu bir şekilde aldığınızda saklaması biraz zor olacağı için günlük taze bir şekilde almanız daha iyi olur. Toplu olarak kemikli etleri, barf diyetindeki menülere uygun olarak hassas terazide tartıp, buzdolabı poşetleri yardımı ile derin dondurucu ya da buzdolabınızın deep-freeze kısmında saklayabilirsiniz. Bu işlemleri yaptıktan sonra bundan sonra sıra da bulunan ve yapmanız gereken tek şey, barf diyetindeki menüye uygun olan poşeti derin dondurucudan çıkarmak olacak. Bu işlem size zamandan da tasarruf etmenizi sağlar.
Barf Diyeti Ne Kadar Süre Devam Etmelidir?
Barf Diyetinin asıl amacı; evcil hayvanlardan kedi ve köpeklerin kendi doğaları gereği nasıl beslenmeleri gerekiyorsa ona olanak sağlamak ve hayvanın daha az hastalanarak veteriner hekim müdahalesine daha az ihtiyaç duymaktır. Aynı zamanda uzun ömürlü olmasını sağlayabilmek için de Barf Diyeti yapılır. Tüm bunların yanında bir de üreme kapasitesini en üst düzeye çıkarmakta diyetin önemli özellikleri arasında yer alır.
Çiğ et diyeti yani barf diyetini destekleyen hayvan sahipleri kadar desteklemeyen ve duruma karşı çıkarak hayvan için yetersiz olabileceğini düşünen hayvan sahipleri de vardır. Her hayvan sever tabi ki beslediği hayvan için en iyisini düşünür ve uygular. Bu yüzden iki tarafında haklı olduğu yönleri düşünerek, kendi fikirleri ve veterinerlerinin fikirlerini dikkate alarak en doğru kararı vermelidirler.