Büyümeyen Kedi Cinsleri
Büyümeyen Kedi Cinsleri
İçindekiler
Evinize sevimli minik bir dost almaya karar verdiniz. İlk akla gelen canlılar kuş ve kedilerdir. Bakımlarının kolay olması kendi kendilerini idame ettirebilmeleri ev ortamına en uygun hayvan türleri olarak kedileri tercih edebilirsiniz. Bir videoda ya da dergide sevimli yavru bir kedi içinizi ısıtabilir. Her canlının yavrusu sevilmez mi zaten. Ancak yavruyken eve aldığınız kedi 2 ayın sonunda iri yavru bir köpek boyutuna geldiğinde artık iş işten geçmiştir. O minik sevimli yavru büyürken sizi ve evi de istila etmiştir. Küçük olsun benim olsun diyorsanız büyümeyen kedi cinsleri tam size göre.
Büyümeyen Kedi Cinsi Hangisi?
Hem sevimlilikleri hem de boyutlarının küçük olması ile her yere kolayca taşınabilen büyümeyen kedi cinslerini sizler için sıraladık.
Singapura Kedisi
Dünyanın en küçük büyümeyen kedi cinslerindendir. Asya’nın güneyinde bulunan Singapur’da
türemiştir. En fazla 4 kg ağırlığına ulaşan kedi türü iri gözlü ve üçgen yüz şekline sahiptir. Tıknaz yapıları sebebiyle kalıtsal rahatsızlıklar görülebilir. Ortalama 12 yıl ömrü vardır.
Munchkin Kedisi
Anavatanı İngiltere olan büyümeyen kedi cinslerinden olan Munchkin kedisi kısa bacakları ile dikkat çeker. Yoğun tüylerinin, kısa bacaklarını örtmesiyle minyon tipli sevimli bir görüntüye sahip olurlar. Kısa bacakları uğradıkları mutasyon sonucu oluşmuştur. Genetik hastalığa yatkınlıkları vardır. Hareketli olmalarına karşın kilo almaya meyillidirler. Ortalama 13-15 yıl arası ömürleri vardır.
Devon Rex Kedisi
Tüyleri neredeyse tüysüz denebilecek kadar seyrektir. Arka bacakları ön bacaklarına oranla daha uzundur. Göğüsleri ve bacakları kaslı ve sağlam yapıya sahiptirler. Kafaları üçgene benzemekle birlikte kulakları kafa yapısına göre daha büyüktür. Sevecen ve oyuncu karaktere sahiptir. Bu özellikleri sebebiyle çocuklu ailelerin ilk tercihidir. Enerjik hayvanlardır. Bulundukları ortamda hareket halindedirler.
American Curl Kedisi
Büyümeyen kedi cinsleri arasından duyma yetileri en yüksek kedi olma özelliği ile sıyrılırlar. Dumanlı veya gri tüy renkleri hakimdir. En fazla 10 kg civarı kilo alırlar. Diğer büyümeyen kedi cinslerine nazaran genetik hastalıkları yoktur. Meraklı ve uysallığı aynı karakterde bulunduran kedi türü ev ortamında rahatlıkla bakılabilir.
Cornish Rex Kedisi
Uzun kuyruklu, geniş ve iri kulaklı, kıvırcık tüy yapısına sahip büyümeyen kedi cinslerindendir. Yalnızlığı sevmeyen bu kediler yalnız bırakıldıklarında huysuzlaşırlar. İlgi isteyen oyuncu bir kedidir. Ortamda bulunan eşyaları oyun olsun diye alıp saklayabilirler. Zıplama yetileri çok iyidir. Tek sıçramada çok yüksek bir yere ulaşabilirler. Ortalama 30 cm boy ve 4 kg ağırlığa kadar gelebilirler.
Scottish Fold
Küçücük sevimli yuvarlak hatları kırık kulakları ile kedi severlerin biblo kedi olarak adlandırdığı büyümeyen kedi cinslerindendir. Aslında biblo gibi sakin durmasının altında genetik hastalığının getirdiği ağrılara karşı savunmasız olması yatıyor. Ağırkanlı ve hareketsizlikleri vücudundaki ağrıların hareket etmelerine izin vermemesinden kaynaklanıyor. Scottish Fold Bakımı ile daha fazla bilgi almak isterseniz sizler için okuyabileceğiniz çok güzel bir makalemiz de bulunmakta. Scottish Fold Bakımı ve Özellikleri
Tiffanie Kedisi
Orta Asya kökenli olmasına karşın Avrupa’da rövanşta olan büyümeyen kedi cinslerindendir. Tüylü yapıları, küçük ağızları ve dost canlısı halleri ile kendilerini sevdirirler. Sahiplerine karşı çok yılışıktırlar. Aşırı dokunulma ihtiyacı hissederler. O kadar yılışık olurlar ki sahiplerini bezdirebilirler. Asya’da nadir olarak bulunduğu için değerli bir kedi türüdür. Oyunu çok severler ve her yeri dağıtabilirler. Koşma yakalama oyunlara tam onlara göredir. Bu sebepten eskiler haşere ile mücadele Tiffanie kedisini kullanmışlar. Avrupalıların bu sevimli oyunbazı keşfetmeleri ile aranan nadir kedi türleri arasına girmiştir.
Birman Kedisi
Myanmar kökenli tapınak kedisi olarak anılır. Gözleri buğulu ve eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Yüzlerine bakıldığından mistik bir büyülenme yaşayabilirsiniz. Gizemli bir ifadeleri vardır. Budist tapınaklarda rahatça dolaşırlar ve burada yaşarlar. Bu sebepten tapınak kedisi diye isimlendirilirler. İnsanlara karşı empati duygusu en gelişmiş kedidir. Çok konuşkandırlar. Büyümeyen kedi cinsleri arasında en sağlıklısıdır. Diğer küçük kedilere göre her hangi bir genetik hastalıkları yoktur.
Büyümeyen Kedi Cinslerinin Genel Özellikleri
Büyümeyen kedi cinslerinde genel olarak genetik hastalıklar görülür. Büyümemeleri bir mutasyondan dolayı gerçekleşmiştir. Bu kedilerin ana ırklarının genlerinde oluşan değişiklik büyümelerini engellemektedir. Küçük olmaları onları daha sevimli yapmaktadır. Genelde uysal kedilerdir. Ev ortamında beslenmeye daha uygun oldukları için tercih edilirler. Bakımları daha kolaydır. Ancak genetik hastalıkları sebebiyle veteriner kontrolleri aksatılmamalıdır. Ayrıca cinslerine uygun mama verilmeli vitaminler ile ek takviyeleri yapılmalıdır.
Büyümeyen Kedi Cinsleri Bakımında Neye Dikkat Edilmelidir?
Bu kediler doğuştan hastalıklı doğarlar. Bu sebepten doğum anından itibaren sağlık durumları titizlikle takip edilmelidir. En uygun mama, cinsine göre seçilmeli ve değişikliğe mecbur kalmadıkça gidilmemelidir. Veteriner kontrolleri ihmal edilmemelidir. Mamalarının yanı sıra vitamin takviyeleri ile bağışıklık süreçleri desteklenmelidir. Tüylerinin taranması büyümeyen kedi cinsleri için çok önemlidir. Diğer kedi cinslerine göre düzenli taranmayan tüyleri topaklanma yapabilir. Bağışıklıkları düşük olduğu için bu durumda çabuk deri enfeksiyon kaparlar. Büyümeyen kedi cinsleri bu hususlara dikkat edilirse kolay bakılabilir. Çünkü hırçın değildirler. Daha uyumlu yapıya sahiptirler.
Kaynak: CFA