Hamster

0 98

Küçük Canlı: Hamsterlar

 Ben ve eminim benim gibi birçok kişinin fare sandığı hamsterlar, sanılanın aksine kendi içinde bir türdür. Evcil ve insancıl olduklarını söyleyebiliriz. Ama oldukça korkak canlılar oldukları için alışmalarının zaman alacağından da bahsetmekte fayda var.

 Başından beri kuyruksuz fare olarak düşündüğüm bu canlılar, aslında farelerden oldukça farklı yönlere de sahipler. Her canlı kendi içinde türüne ait özellikleri taşıyor tabii ki. Bu küçük ve ürkek canlıları biraz daha ayrıntılı inceleyelim.

Özellikleri

 Bu canlılar kemirgenler sınıfına dahil olduklarından dolayı, kemirmeyi çok sevdiklerini söylersek herhalde şaşırtıcı olmaz. Sandığınızdan daha çok hatta kemirmeyi seviyorlar diyebiliriz. Naparlar peki bu canlılar? Neleri kemirirler? Dişlerinin öğütebileceği her şeyi kemirirler desek daha doğru olur. Eğer yuvaları dayanıklı bir malzeme değilse, yuvalarını bile kemirirler.

Hamster
Hamster

 Bu canlılara ahşaptan kafes yapmayı düşünen varsa tavsiye etmediğimizi belirtelim. Özellikle adeta kemirmek için yaratılmış ön iki dişi yaşamları boyunca büyür. Önüne gelen her şeyi aşındırır.

 Yuvaları genellikle plastikten tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise hem temizlik açısından kolaylık sağlaması hem de kemirme özelliğinden dolayı yuvasının sağlam kalmasının istenmesi. Zira ahşap olursa neler olacağından bahsettik.

 Kafesleri yine aynı şekilde sağlam metalden olmalı ki, bu haylaz canlıların dişlerinden kurtulabilsin ve sağda solda aramak zorunda kalmayalım. Zira oldukça küçük ve hareket etmeyi sevdiklerinden dolayı, bulmak çok kolay olmayacaktır.

 Kuyruksuz sandığımız hamsterlar aslında yaklaşık 1 cm kuyruğa sahiptirler. Geniş bir renk skalasına sahip değiller. Genellikle sarı ve kahve tonlarında karşımıza çıkarlar.

 Küçük olmalarından dolayı mı bilemiyoruz ama bir hayli korkak canlılardır. Yüksek seslerde ve ani hareketlerde ortadan kaybolma hızları ışık hızıyla yarışır desek abartmış olmayız sanırım. Korkak olmaları bir yana, oldukça dayanaklı hayvanlar olduklarını söyleyebiliriz. Sık hastalanmazlar. Ve birçok türde olduğu gibi bu türde de dişileri daha agresif olur. Genel olarak anlaşılmadıklarını düşünüyorum dişilerin. Başka türlü agresif tanımını kullanmak istemiyorum zira. Hele ki karşılarında dişilerden anlamayan bir erkek varsa…

 Bir başka özelliği de bu canlıların tasarruflu olmaları. Boyutundan dolayı dediğimi sanmayın. Gerçekten de azla yetinmeyi öğrenmişler sanki. Yanaklarında bulunan keseciklerinde topladıkları yiyecekleri muhafaza ederler. Ta ki yuvalarına gidene kadar. Ve yuvalarına götürdükleri yiyecekleri saklayıp, acıktıkça az az tüketirler.

 Koklama ve işitme duyularının oldukça iyi olmasına karşın görme duyuları bir o kadar zayıftır. Geceleri oldukça aktif olan bu canlılar, gündüzleri uyumayı daha çok tercih ediyorlar. Bu özelliklerini yarasaya benzetmekten alıkoyamıyorum kendimi.

 Ön ve arkada olmak üzere toplam 4 ayakları vardır. Ön ayaklarını el gibi kullandıklarını söyleyebiliriz. Çünkü ön ayaklarıyla yemeklerini yerler, eşyaları taşırlar ve kendilerini temizlerler. Onlar için bir çift el işlevi görür adeta. 

Bakım

Hamster bakımı çok zor değildir. Ortamın soğuk olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Uyudukları yerin yani yataklarının yumuşak olması ve kokusuz eşyalar seçilmesine özen gösterilmesi lazımdır. Bunlara dikkat edilmemesi onları hasta edebilir.

İdeal Hamster Kafesi
İdeal Hamster Kafesi

 Kafeslerinin içini yani tabanını talaş ya da kumla kaplayabilirsiniz ve tabii ki kokusuz olmak kaydıyla. Zemindeki kemirgen kumunda tuvalet ihtiyaçlarını da böylelikle giderebileceklerdir. Kafesin etrafından bahsedelim. Yakınına kemirebilecekleri şeyleri getirmezseniz iyi olur. Çünkü hiç affetmezler ve onu da kemirirler.

 Enerjilerini harcayacakları, gece mesailerini geçirecekleri hamster çarkları olursa bu durum onları gayet mutlu edecektir. Enerjisini atamamış bir hamster demek yeri göğü kemirmeye müsait canlı demektir.

 Kafesinde bulunması gerekenlerden bazıları da suluğu ve yuvasıdır. Oldukça korkak bu canlıların en önemli yeri yuvalarıdır. Kendilerini güvende hissettikleri ve korktukları an sığındıkları tek yerdir. O yüzden yuva seçimini dikkatli yapmakta fayda vardır.

 Beslenme

 Beslenmelerinde tercih edeceğiniz vitamin ve mineralden zengin hamster mamaları dışında yeşil yaprakları sebzeleri ve elma, armut, muz gibi meyveleri çok severler. Hazır sebze ve meyveleri seçerken dikkat etmekte fayda vardır. Çünkü bu canlıların sindirim sistemi hassas olduğu için zarar görebilirler.

 Fiyatları

 Peki her şeyi öğrendik. Gelelim hamster fiyatlarına. Bu küçük canlılara sahip olmak için ödemememiz gereken ücret ne kadardır ?

 Bu küçük fiyatları da tabii ki cinsine göre değişiyor. Geniş bir fiyat skalası mevcuttur. En uygun fiyatlı olan cinsi Suriye hamsterları ve fiyatlar 30 lira bandındadır. En pahalı olanlar ise 1250 lira civarı olup Campbell hamsterlardır. Bu canlılar cüce hamster ailesinden olup karakteristik olarak sırtlarında koyu renk çizgiler bulunur.

 

Her bütçeye göre tercih edilebilecek olan bu canlılar 30-50-55-60-75-250-750-1250 şeklinde ortalama fiyatlara sahiptir.

Cevap bırakın