Kedilerde Diş Bakımı

0 45

Can dostlarımız kedilerimiz, evde beslenen evcil hayvanların arasında kendi sorunlarını kendi çözebilen nadir türlerdendir. Farketmişsinizdir ki tek derdi sadece yemek yemek ve size kendini sevdirmek değildir. Bazen oturup dakikalarca kendi bakımlarını yaparlar. Mesela insan olsaydı süslü kokana diye tabir edeceğimiz kedilerimiz, her gün yüzlerini, tüylerini, patilerini temizlerler. Yine yaralarını yalayarak iyileştirir, hastalıklarını bir kenarda sessizce çözmeye çalışırlar. Fakat bu pisicikler doğal ortamlarında olmadıkları ve biraz da rahata alıştıkları için tüm bakımlarını yapamayabilirler. Bunlardan bir tanesi olan diş bakımını size kısaca anlatıp fikir sahibi olmanızı sağlayacağız.

Kedilerde diş bakımı, gözleme dayalı olarak ilerlemelidir. Nasıl derseniz eğer; kedinizin dişlerini arada bir gözle ve imkanınız varsa elinizle kontrol etmeli bir aksilik veya yaralanma durumu varsa müdahale etmelisiniz. Onun dışında kedilerin dişlerinin rutin bakımını yapmalısınız.

Kedilerde dişlerin rutin bakımı imkanınız varsa küçüklükten başlayarak olmalıdır. Kediniz yavruyken buna alışırsa size ileride zorluk çıkarmayacaktır. Keza bir kedinin dişlerine dokunmak genelde iki taraf için de ıstırap haline gelmektedir. Kedinizin dişlerine hafta 2 veya 3 defa olmak üzere başlangıçta parmağınızla yavaşça masaj yapabilir, diş etlerinde parmağınızı gezdirebilirsiniz. Bu dişlerinde oluşmuş tartar veya diş taşı tarzındaki katmanların yok edilmesine yardım edecektir. Daha sonrasında ise kedilere özel üretilmiş fırçalar ve macunlarla bu işleme devam edebilirsiniz.

Kedilerde insanlar için üretilen diş macunu ve fırçalarını kesinlikle kullanmamalısınız. Bu kedinizin işlerinde ve genel sağlığında ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Kediniz eğer dişleriyle oynamanıza izin vermiyor ve huysuzlanıyorsa birkaç yöntem bulunmaktadır. Bunların genel mantığı aynıdır. Kedinizin sevdiği bir yiyeceği parmağınıza sürüp ağzına götürmeli ve o parmağınızı yalarken siz de dişlerine dokunmayla ilgilenmeli ve onu buna alıştırmalısınız. Ayrıca diş fırçası konusunda da zorluk çekeceğinizi düşünerek diş fırçasında da aynı taktiği uygulamanızı şiddetle tavsiye ederiz. Bunları uyguladıktan sonra muhtemelen kedim dişini fırçalatmıyor gibi bir sitemde bulunmayacaksınız.

Kedilerin dişlerini neden fırçalamak zorundayız diye düşünebilirsiniz. Haklısınız. Sanki doğada dişlerini fırçalayan birisi mi var diyorsunuz fakat kediler doğada kemik veya benzeri sert maddeleri (çiğ etleri) yerken dişlerindeki plak oluşumlarını da engellerler. Evlerde bakılan kediler ise yaş mama veya buna benzer yemeklerle beslendikleri için bu gibi bir şansları bulunmamaktadır.

Bonus bilgi isterseniz eğer kuru mamayla beslenen kedilerin plak ve tartar benzeri zararlı oluşumları daha azdır. Yani sürekli kuru mamayla beslenen bir kediniz varsa dişlerine çok yoğun bir şekilde bakım yapmanız gerekmemektedir.

Siz de kedinizin diş bakımını yaparken çektiğiniz zorlukları veya varsa taktiklerinizi yorum kısmına yazabilir herkesin bilgilenmesini sağlayabilirsiniz.

Benzer Makalelerimiz;

Cevap bırakın