Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

0 3

Köpek bakımı nasıl yapılır sorusunun yanıtı sıklıkla araştırılır. Köpekler, dünya çapında en popüler ve en çok tercih edilen hayvanlar arasındadır. Büyük ırk köpekler ve küçük ırk köpekler olmak üzere birçok farklı çeşidi bulunan köpek dostlarımız, hemen herkes için harika bir dost olur. Köpeklerin sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürmeleri için bakımlarına dikkat edilmesi gerekir. Bu nedenle köpek bakımıyla ilgili bilgi sahibi olmak önem kazanır. Özellikle de ilk defa bir köpek sahiplenecekseniz, çeşitli ayrıntıları göz önünde bulundurmanız son derece önemlidir. Bu yazımızda köpek bakımıyla alakalı tüm ayrıntıları ele aldık.

İnsanların beslemeyi en çok sevdiği hayvanlardan biri olan köpeklerin insan hayatında önemli bir yeri vardır. Köpekler, insanlar için sadık bir dost ve sadık bir koruyucudur. Köpeklerin bakımında dikkat edilmesi gereken pek çok şey de vardır. Köpeklerin sağlıklı bir şekilde yaşamaları için egzersiz, beslenme ve temizlik ihtiyaçlarını doğru şekilde karşılamak gerekir. Bunun için köpek bakımı nasıl yapılır bilmek önemlidir. Sevimli köpek dostlarına en iyi bakımı vermek isteyen pek çok kişi bu konuda araştırmalar yapmaktadır. Bu yazımız, köpek bakımı nasıl yapılır öğrenmek isteyenler için rehber niteliğindedir. İşte köpek bakımı ile ilgili detaylar!

Köpek Bakımı Nasıl Yapılır: Köpeklerin Beslenmesi

köpek bakımı basıl yapılır

Köpekleri beslerken çeşitli durumlara dikkat ederek daha sağlıklı gelişmelerini ve büyümelerini sağlamak mümkündür. İnsanlar için olduğu gibi köpekler için de beslenme, yaşam konforlarını etkileyen önemli bir faktördür. Köpekleri beslerken öncelikle mama seçimine dikkat edilmelidir. Seçilen mamanın köpeklerin vücutlarının ihtiyaçlarını karşılaması gerekir. Bu nedenle mamanın besin değeri kontrol edilmelidir.

Ayrıca ırk, yaş, boy ve kilo gibi faktörler de mama seçerken değerlendirilmelidir. Ev yemeği verilmek isteniyorsa köpeklerin tüketilebileceği ve vücutları için faydalı olan besinleri tercih etmek gerekir. Çikolata, süt ürünleri, soğan ve sarımsak gibi köpeklerin tüketemediği besinler verilmemelidir. Aşırı veya az beslemeden kaçınılmalıdır. Yetişkin köpekler günde 2 öğün beslenmelidir. Gelişme döneminde olan yavru köpekler ise günde 3 veya 4 öğün beslenmelidir. Mama kabının konumu köpeklerin ulaşabilecekleri bir yerde olmalıdır. Bu noktanın onların rahat edebilecekleri bir yer olması da faydalı olur.

Günlük su ihtiyaçlarını karşılamalarına özen gösterilmelidir. Yaş, boy, kilo ve ırk gibi faktörler ile değişmekle beraber yetişkin köpeklerin ortalama 1.5 litre su içmesi gerekir. Verilen suyun temiz olması gerekir. Bu nedenle tozlanmayacak bir konuma su kabını koymak gerekir. Ayrıca kolayca ulaşılabilir bir konumda olmalıdır. Su kabındaki su her gün tazelenmelidir.

Köpek Bakımı Nasıl Yapılır: Köpeklerin Sağlığı

köpek bakımı basıl yapılır

Köpek bakımında dikkat edilmesi gereken başlıca noktalardan biri de köpeklerin sağlığıdır. Köpeklerin sağlığını korumak için rutin bakım ve kontroller ihmal edilmemelidir. Aşılarını da ihmal etmemek gerekir. Aşıların düzenli ve zamanında yapılması köpeklerin virüs ve mikrop kaynaklı hastalıklardan korunmasını sağlar. Bu aşılar sayesinde çevredeki diğer hayvanlar ve canlılar da korunmuş olur. Bulaşıcı hastalıklar önlenir.

Köpeklerin bakımları yapılırken vücutları da çeşitli sorunlara karşı kontrol edilmelidir. Köpeklerin yaşam konforunu ciddi şekilde etkileyen parazit sorunları bu şekilde fark edilebilir. Kene ve pire gibi canlılar köpeklerin tüyleri arasına yerleşerek çeşitli cilt sorunları ile beraber pek çok rahatsızlığa neden olur. Ciltte kaşıntı, tahriş ve tüy dökülmeleri gözlenir. Bunun için rutin kontroller ile sorun büyümeden fark edilerek kontrol altına alınmalıdır. Bunun için parazit önleyici ilaçlar önlem olarak kullanılabilir. Parazitler fark edildiği durumda ise veteriner hekimlerden yardım alınmalıdır.

Köpeklerin daha sağlıklı yaşaması için kısırlaştırma işlemi yapılmalıdır. Kısırlaştırma işlemi yapılan köpeklerin meme kanseri, rahim kanseri, prostat ve testis kanseri gibi rahatsızlıklara yakalanma ihtimali daha düşüktür. Kısırlaştırma işlemi ile sahipsiz köpek nüfusunu kontrol altına almak da mümkün olur. Kısırlaştırılan köpeklerde evden kaçma ve diğer agresif davranışlar da gözlenmez. Daha uysal ve uyumlu olurlar. Bu nedenle uygun zamanda köpekleri kısırlaştırmak gerekir.

Köpek Bakımı Nasıl Yapılır: Köpeklerin Tüy Bakımı

Köpeklerin türlerine göre farklı uzunlukta tüyleri vardır. Tüylerinin uzunlukları kısa, orta veya uzun olabilir. Ayrıca düz veya kıvırcık bir yapıya sahip olabilir. Bu nedenle köpeğin tüy yapısına uygun şekilde tüy bakımını gerçekleştirmek gerekir. Bakımı yapılmayan tüyler hem köpekler için hem de insanlar için sorun teşkil eder.

Köpekler, tüy bakımları yapılmadığı durumlarda kaşıntı ve rahatsızlık hissi yaşarlar. Bu da hem cilt sorunlarına hem de tüylerinin sağlıklı görünümünü kaybetmesine neden olur. Bu nedenle köpeklerin tüy bakımına özen göstermek cilt ve tüy sağlıklarını korumak için önemlidir.

Köpeklerin tüy yapısına göre tercih edilen bir fırça ile tüm vücutları haftada en azından 2 veya 3 kez taranmalıdır. Bu sırada vücutlarında bir sorun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu şekilde tarayarak daha sağlıklı ve parlak tüylere sahip olmaları sağlanır. Düzenli tarama ile yoğun tüy dökülmelerinin de önüne geçilebilir.

Köpek Bakımı Nasıl Yapılır: Köpeklerin Yıkanması

Köpekler ter bezleri olmadığı için terlemeyen canlılardır. Ciltleri insanlarınki gibi hava almaz. Ciltlerinin daha sağlıklı, dayanıklı ve yumuşak olmasını sağlayan bolca yağ tabakası bulunur. Bu nedenle köpekler aşırı kirlenmediği durumlarda yıkanmamalıdır. Çok sık yıkanan köpeklerin ciltlerindeki yağ tabakası yok olur. Bu nedenle ciltlerinde kuruluk ve çatlama meydana gelir. Bu durum tüylerinin de sağlığını kaybetmesine neden olur.

Bazı durumlarda köpeklerin yıkanması gerekebilir. Bu durumlarda köpeğin yıkanacağı ortamın çok soğuk olmaması gerekir. Suyun sıcaklığı da ortalama 30 derece dolaylarında olmalıdır. Yıkama için köpeklerin cilt yapısına uygun ve mümkünse yağ içeriğine sahip köpek şampuanları tercih edilmelidir. Yıkama işlemi sırasında köpeğin kulağına su kaçmamasına dikkat edilmelidir. Köpek yıkandıktan sonra güzelce kurulanmalıdır.

Köpeklerini su ile çok sık yıkamamak gerekir. Ancak bunun için kullanılabilecek bazı alternatifler bulunur. İnce testere talaşı ve tebeşir pudrası bu alternatifler arasında yer alır. Bu ürünleri araştırarak veya veteriner hekime danışarak kullanmak gerekir.

Köpek Bakımı Nasıl Yapılır: Köpeklerin Egzersiz İhtiyacı

Köpek bakımının önemli parçalarından biri de egzersizlerdir. Köpeklerin egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması çok önemlidir. Küçük veya büyük fark etmez tüm köpeklerin egzersiz ihtiyacı vardır. Egzersiz ihtiyacı karşılanmayan köpeklerin huysuz ve agresif davranışlar sergilemeleri mümkündür.

Irk, yaş, boy ve kilo gibi özellikler egzersiz ihtiyaçlarını etkiler. Yine de tüm köpeklerin 45-90 dakika arası egzersiz yapması gerekir. Bu egzersizler için dışarı çıkarmak onlar için daha faydalıdır. Egzersiz ihtiyaçlarını karşılamak için yürüyüş, koşu veya köpek oyunları tercih edilebilir.

Köpek Bakımı Nasıl Yapılır: Köpeklerin Göz, Kulak, Diş ve Pati Bakımı

Köpeklerin ağız ve diş sağlığını korumak için dişlerini her hafta 2 veya 3 kez fırçalamak gerekir. Göz ve kulak çevresi gibi hassas organların çevresi nemli bez ile temizlenerek çeşitli rahatsızlıklar önlenmelidir.

Hareketli yapıya sahip olan köpeklerin pati ve tırnak bakımı da ihmal edilmeden yapılmalıdır. Egzersizlerden sonra patileri kontrol edilmelidir ve ayda bir tırnakların kesilmesine özen gösterilmelidir. Ancak tırnakları çok derin kesmemek gerekir. Bu kontrolleri gerçekleştirerek köpeğin sağlığına zarar verecek pek çok faktör de önlenebilir.

Cevap bırakın