Köpek Yavrularının Aşıları Nelerdir?
Köpek Yavrularının Aşıları Nelerdir?
Hiç şüphesiz her cins köpek yavruları çok şirindir. Evcil hayvan sahiplenilmek istenildiğinde yavru iken almak hayvan sahiplerine alışması açısından daha doğru bir yaklaşım olmaktadır. Ancak sahiplenilen yavru köpeğin veteriner kontrolünden geçmesi ve belirli bir takım olması gereken aşılarının ve parazit tedavilerinin yapılması gerekmektedir.
Yeni doğan yavru köpeklerin bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için viral enfeksiyon ile hastalık kapma, hastalanma ihtimalleri yüksektir. Tüm bu sebeplerden dolayı yavru köpeklerin aşılarının ve kontrollerinin eksiksiz ve düzenli yapılması gereklidir. Kesinlikle ihmal edilmemelidir. Peki, köpek yavrularının aşıları nelerdir ve ne zaman yapılmalıdır diyorsanız yazımızı okumaya devam edin.
Köpek Yavrularının Parazit Tedavisi
Yavru köpeğin aşı dönemine başlanmadan önce ilk olarak parazit testleri ve tedavileri yapılmalıdır. Çünkü parazitler köpeğin bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Bu durumda yapılan aşıların yavru köpek üzerinde pozitif etki oluşturmaz yani aşıların faydası olmaz.
Hatta köpek üzerinde var olan gizli hastalıkların ortaya çıkmasına ve daha kötü gitmesine sebebiyet verir. Hiç kimse yavru köpeğin zarar görmesini istemez. Bu sebeple yavru köpeklere aşı yaptırmadan önce parazitlerinden temizlenmelidir.
Köpek Yavrularının Aşı Dönemleri
Yeni doğan köpekler 6 – 8 haftalık olduktan sonra, parazitlerinden de temizlenmiş ise ilk aşıları yapılmalıdır. Yapılacak olan aşı ya Parvo-Distemper ya da karma aşıdır. Bu aşı yapıldıktan 21 gün sonrada karma aşının 2. Dozu enjekte edilmelidir. Bu aşamaya kadar gelen aşılar uygulandıktan sonra köpeğin bağışıklık sistemi güçlenmeye başlayıp bağışıklık seviyesini hem aynı düzeyde koruyacaktır.

Ayrıca köpek yavruları 12 haftayı tamamlamadan önce mutlaka kuduz aşılarının da yapılması gerekir. Tabi devamında yapılması gereken birçok aşı olacaktır. Tüm aşı takvimi aksatılmadan yaptırılmalıdır. Sonrasında köpeğin bağışıklık sisteminin zayıflamaması için her sene yıllık aşısı yaptırılmalıdır.
Yavru Köpeklerin Aşı Takvimi
Yavru köpekler için aşılar çok önemlidir. Tabi aşıların önemli olduğu gibi doğru zamanlarında aksatmadan tüm aşıları düzenli yaptırmakta çok önem teşkil etmektedir. Bu nedenle savunmasız olan yavru köpeklerin sağlıklı gelişimi için tüm aşılarının zamanında yaptırılmasına dikkat edilmelidir.
- 6.Hafta da Puppy DP
- 7.Hafta da iç ve dış parazit uygulamaları
- 8.Hafta da 1. Karma Aşı
- 9.Hafta da Bronşin – KC aşısı ile iç parazit uygulamalarını tekrarı
- 10.Hafta da 1. Corona virüs Aşısı
- 11.Hafta da 2. Karma Aşı
- 12.Hafta da 1. Lyme Aşısı
- 13.Hafta da Kuduz Aşısı
- 14.Hafta da 2. Corona virüs Aşısı
- 15.Hafta da 2. Lyme Aşısı
Köpek Yavrularının Aşılama Takviminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yavru köpeklerimizin aşılarını yaptırdıktan sonra diğer önem teşkil eden durum aşı sonrasındaki süreçtir. Bu dönem içinde köpeklerin ne istediklerini anlatamadıkları için bazı rahatsızlıklar yaşayabilmektedir. Bazen de rahatsızlık yaşamasa dikkat edilmesi gereken davranış şekilleri vardır. Yanlış yapılan davranışlar sevimli yavrumuz için ölümcül sonuçların doğmasına ya da acılar çekmesine neden olabilir. Dikkat edilmesi gereken davranışlar ise;
- Aşı dönemine 7 haftalıktan önce geçilmemelidir.
- Aşılanmaya başlamış olan yavru köpek kesinlikle parazitlerinden kurtulmuş olmalıdır.
- Yavru köpeklerin vücut ısısı (38.5-39.5C°) sınırlılarında olmalıdır.
- Aşısı yaptırılacak olan yavrunun stresten uzak tutulmalıdır. Onu huysuzlandıracak tavır ve ortam kaçınılmalıdır.
- Kortikosteroid tarzında olan ilaçlardan aşılanacak olan hayvanın en az 1 hafta öncesinden sakındırılmalı ve yaptırılmamalıdır.
- Aşı dönemini tamamlanmayan yavru köpeklere aşıları bitmeden banyo yaptırılmamalıdır.
- Aşı dönemine başlanmış olan köpek kesinlikle sütten kesilmiş olmalıdır.
- İshal, iştahsızlık ve kusma gibi rahatsızlık yaşayan hayvanlara kesinlikle aşı yaptırılmamalıdır.
- Aşı öncesindeki 3 gün ve aşı sonrasındaki 3 gün boyunca da hayvana kesinlikle banyo yaptırılmamalıdır.
- İki süreci 2-3 haftadan daha uzun olmamalıdır. Ayrıca yapılan aşılar yılda 1 defa tekrarlanmalıdır.
- Hayvanlara uygulanacak olan aşılar +2 +4C° de saklanmış olmalıdır.