Köpeklerde Korku Çeşitleri Nelerdir? Köpekler Nelerden Korkar?

0 2

Köpeklerde korku yaygın bir problemdir. Köpekler de insanlar gibi fobilerden etkilenirler. Erken dönemde sosyalleşmeme ve olumsuz geçmiş deneyimler, köpeklerin korku yaşamalarına ve fobi geliştirmelerine neden olur.

Köpeklerde korku belirtileri arasında saldırganlık, yıkıcı davranışlar, titreme, sinme ve salya akması yer alır. Köpeğiniz korkuyor ise öncelikle nedenini anlamanızda fayda vardır.

Köpeklerde Korku Çeşitleri

kopeklerde korku 1

Köpeklerde korku çeşitleri şunları içerir:

Gök Gürültüsü Korkusu

Gök gürültüsü korkusu olan astrafobi, köpek dostlarımızda oldukça yaygındır. Bu korkunun derecesi ise köpekten köpeğe değişiklik gösterir. Bazılarının hafif bir gök gürültüsü korkusu olabilir. Bu durumda, köpek hafifçe titreyebilir ya da fırtına esnasında bir yere saklanabilir. Bazı köpekler ise yıkıcı davranışlar geliştirebilir, bağırsak ve mesane kontrolünü kaybedebilir. Astrafobisi bulunan köpekler, diğer yüksek seslerden de ürkebilirler. Birçok köpeğin gök gürültüsü korkusu vardır. Bu nedenle yolda ilerleyen kamyonlar, yüksek sesli müzik, havai fişek gibi birçok durum da köpeklerin korkmasına yol açabilir.

Havai Fişek Korkusu

Köpeklerde havai fişek korkusu olabilir. Gök gürültüsü korkusuna benzer şekilde, hava fişeklerin öngörülemeyen ve yüksek sesleri, köpeklerin korkmasına neden olur. Aynı şekilde ışık gösterileri de köpekleri korkutur. Köpekler, havai fişek karşısında titreyebilirler. Bu korku, köpeğin kaçıp kaybolmasına dahi yol açabilir. Bazı köpekler havai fişeklerin sesine yavaş bir şekilde alışarak, fobiden kurtulabilirler. Diğer durumda ise köpeği sakinleştirmeniz gerekir. Şiddetli havai fişek korkusu olan köpekler için anksiyete önleyici ilaçlar ya da sakinleştirici ilaçlar reçete edilebilir. Bunun için uzmandan yardım almak gerekir.

Yalnız Kalma Korkusu

Köpeklerde yalnız kalma korkusu yaygındır. Köpeklerin evde yalnız kalma korkusu yaşadıkları bilinir. Bu ayrılık kaygısı olarak da bilinir. Sahipleri evden ayrılır ayrılmaz olumsuz davranışlar sergileyen köpeklerin, bu tür bir problemden muzdarip oldukları bilinir. Diğer belirtiler ise aşırı şekilde havlama ve ev kazaları yer alır.

Köpek sahibinin davranışındaki herhangi bir değişiklik, köpeğin korkularını hafifletmeye olanak tanır. Köpek sahibi, evden çıkmadan evvel alışkanlıklarında değişiklik yaparak ve evden ayrılıp döndüğünde köpeğe farklı davranarak, onun kaygısını hafifletebilir.

Köpeğin evde yalnız bırakılmaya yavaş şekilde alıştırılma süreci olan duyarsızlaştırma, ayrılık kaygısından muzdarip köpekler için de faydalı olabilir. Ayrılık kaygısı şiddetli ise köpeğin ilaç kullanması gerekebilir.

Veteriner Korkusu

Köpeklerde veteriner korkusu olabilir. Köpeklerin veterinere gitmekten korkması son derece yaygın bir durumdur. Köpeklerde korku söz konusu olduğunda en bilinenlerden biridir. Bir köpeğin veteriner ilk defa gitmesi, onun ciddi oranda korkmasına yol açar. Ancak ilerleyen süreçte köpeğin alışması gerekir. Eğer ki, köpek bu duruma bir türlü alışamıyor ise veteriner korkusu var demektir. Köpeğin başka bir fobisi yoksa, muayene gerektirmeyen birkaç sosyal ziyaret ile köpeğin bu tür bir problemden kurtulması sağlanabilir.

Arabaya Binme Korkusu

Köpeklerde korku arasında bir diğer fobi ise arabaya binme korkusu olur. Kimi köpekler arabaya binmekten korkarlar. Bu korku genel olarak araba sürmeye erken maruz kalma eksikliğinden kaynaklanır. Aynı zamanda arabaya binerken hastalanma, veterinere giderken arabaya binmek ve bir barınağa bırakılmak üzere arabaya binmek gibi çeşitli durumlar, köpeklerde bu tür bir korkuya neden olur.

Köpeklerde arabaya binme korkusu, çeşitli ödüller ve mamalar tercih edilerek ve köpeğe ilgi gösterilerek zamanla aşılabilir. Köpeğinizi arabaya bindirirken nazik olmalı, onun araç içinde keyifli ve konforlu bir deneyim elde etmesini sağlamalısınız. Bu sayede köpeğiniz kendisini rahat hisseder. Köpeğinizin araba korkusu bir türlü geçmiyor ise onu mutlaka bir uzmana götürmelisiniz.

Merdivenlerden İnip Çıkma Korkusu

Köpeklerde korku listesinde bir diğeri de köpeklerde merdiven korkusu olur. Köpeğinizin merdivene yaklaşırken korktuğunu fark edebilirsiniz. Bu tür bir problem, köpeğin erkek sosyalleşme ve maruz kalma eksikliğinden kaynaklanır. Yavru köpek merdivene maruz kalmaz ise ilerleyen süreçte de merdivenden korkabilir. Bunun sonucunda basamaklardan inip çıkmak istemeyebilir. Köpeğiniz için merdivenden inip çıkmayı oyuna dönüştürebilirsiniz. Çeşitli oyunlar ile köpeğinizin bu tür bir sorundan kurtulmasını sağlayabilirsiniz.

Yabancılardan Korkmak

Köpeklerde korku çeşitleri arasında bir diğeri de budur. Köpekler, yabancı kişilerden korkabilirler ve yabancı insan gördüklerinde kaçıp saklanabilirler. Köpekler, tanımadıkları herhangi bir insandan korkabilirler. Bu aşılması zor bir problem olabilir. Çünkü evcil dostunuz mümkün olan her yeni insanı kabul etmekte zorlanabilir. Köpeğinizin yeni insanlarla doğru zamanda iletişim kurmasına izin vermelisiniz. Korkan bir köpeği yabancı kişiyi kabul etmeye zorlamamalısınız. Aksi durumda köpeğiniz, saldırgan davranışlar sergileyebilir.

Çocuk Korkusu

Köpeklerde çocuk korkusu da köpeklerde korku türleri arasında dikkat çeker. Birçok köpek çocuk dostudur ve onlarla zaman geçirmekten memnun olur. Ancak bazı köpek dostlarımız ise çocuklarla iletişim kurmak istemez ve onlardan kaçar. Köpekler, birçok farklı nedenden dolayı çocuk korkusu geliştirebilir. Çoğu durumda bunun sebebi çocuklarla erken tanışma eksikliği olur. Evinizde çocuk yok ise köpeğinizin bir çocukla sosyalleşmesi zor olabilir. Sosyalleşme eksikliği ise çocuklardan korkmaya sebebiyet verir.

Belirli Nesnelerden Korkma

Köpeklerde korku nedenlerinden biri de bazı nesneler olur. Kimi köpekler bazı nesnelere karşı korku geliştirebilirler. Elektrikli süpürge, çocuk oyuncakları, inşaat ekipmanları gibi pek çok farklı nesne, köpeklerde korkuyu teşvik edebilir.

Köpeklerde Korku Belirtileri

kopeklerde korku 2

Köpekler ilk olarak beden dilini kullanarak iletişim kurmayı seçerler. Ancak korktukları zaman bazı davranışlar sergilerler. Ayrıca bazı fizyolojik değişiklikler de yaşayabilirler. Köpeklerde korku belirtileri ise şunları içerir:

  • Korkulan nesneden hızla uzaklaşmak
  • Gizlenmek
  • Kulakların düzleşmesi
  • Dudak yalama
  • Esneme
  • Korunma
  • Kuyruğun ayakların arasına sıkışması
  • Kuyruğun sertçe sallanması
  • Tüylerin havaya kalkması
  • Göz temasından kaçmak
  • Kaşınmak
  • Havlamak
  • Sızlanmak
  • Hırıltı çıkarmak
  • Uygunsuz yere idrar yapmak
  • Isırmak ve yakalamak
  • Yıkıcı davranışlar geliştirmek
  • Salya akıtmak
  • Nefes nefese kalmak
  • Titremek
  • Gözbebeklerinin irileşmesi
  • Mesane ve bağırsak üzerinde kontrol kaybı

Köpeklerde Korku Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde korkuya yol açabilecek çok çeşitli faktör mevcuttur. Kimi köpeklerde birden çok durumdan korkar. Kimileri ise arabana binmekten ya da veterinere gitmekten korkar. Bazı durumlarda köpek, korktuğu nesne ile olumsuz bir deneyim yaşamış olabilir. İstismar ya da ihmale maruz kalan köpeklerin korkuya kapılma ihtimalleri çok daha yüksek olur. Fakat yetişkin köpekler, yavruluk döneminde yeteri kadar sosyalleştirilmedilerse, yeni deneyimlerden korkabilirler. Bazı köpekler korku dolu bir kişilikle doğar ve erken zamanda sosyalleşmeden faydalanarak, bu korkularından kurtulabilirler.

Korkan Bir Köpeğe Nasıl Davranmalı?

Köpek dostunuzun sık olarak endişe ve korku içinde olduğunu düşünüyor iseniz veterinerle konuşmak gerekir. Veteriner, köpeği muayene eder ve gerekiyor ise köpeğe ilaç yazar. Eğitim ve davranış değişikliği ile köpeğin korkularından kurtulması mümkün olabilir.

Köpeğinizde hafif derecede korku var ise profesyonel yardım gerekmeyebilir. Sevgi dolu sahipler tarafından köpeğin korkusu ortadan kalkabilir. Bu durumlarda mutlaka sabırlı olmalısınız ve köpeğin korkularını anlamalısınız.

Yaygın olarak kullanılan stratejilerden biri, köpeğe yeterince alan vermektir. Belirtiler azalıncaya kadar köpeğinizin korku nesnelerinden uzaklaşmasına izin vermelisiniz. Ardından bazı eğitim teknikleri ve özel köpek ödülleri ile köpeğinizin dikkatini dağıtmalısınız. Köpeğinize ödül verirken, korku kaynağı ile mesafeyi yavaşça azaltmayı denemelisiniz. Fakat köpek dostunuz korku belirtileri gösteriyor ise mesafeyi artırmalısınız.

Cevap bırakın