Jako Bakım Rehberi

0 13

Jako Bakım Rehberi

Evde beslenebilen kuş türlerinden birisi olan jako, papağangillerden bir kuş türüdür. Jakolar oldukça zeki ve akıllı papağanlardır. Bakımı zevkli ve keyifli olan bu kuşların bakımında bilmeniz gerekli olan püf noktalarını jako bakım rehberi yazımızda ele aldık. Beslenmesinden eğitimine kadar jako papağanları hakkında bilmeniz gerekli her ayrıntıyı siz değerli okurlarımızla makalemiz içinde paylaşacağız. Öncelikle bu kuş türleri hakkında kısaca bilgi vermeye çalışalım; sonrasında bakımları ve eğitimleri hakkında detayları yazımızın devamında paylaşalım.

Jako Papağanları Hakkında Kısa Bilgi

Jako papağanlarının yaşam yurtları Principe Adaları Bioka ve Fildişi sahillerinin güney doğusundan başlayıp batı Kenya’ya kadar devam eder bir alandır. Bu kuşlar yaşadıkları yer dolayısıyla Gri Afrika papağanları olarak da ayrıca bilinmektedir. Jakolar oldukça cana yakın kuşlardır. Sahibi ile güzel ilişki kurdukları takdirde konuşma kabiliyetlerini daha çok ön plana çıkarırlar. 

Jako Papağının Bakımında Nelere Dikkat Edilmeli?

Jako papağının bakımında dikkat edilmesi gerekenler olarak bilmeniz gereken pek çok ayrıntı bulunmaktadır. Bunların neler olduğu ile ilgili ayrıntıları sizlere tek tek anlatalım;

Temizlik ve hijyene dikkat edin

Diğer hayvanların  bakımında olduğu gibi jakoların bakımında da beslenme önemli yer tutar. Jakoların beslenmesinde kaliteli ve taze yem ve besinler kullanmaya özellikle çok dikkat edin. Bayat olan tarihi geçmiş yemlerden ve taze olmayan besinlerden kesinlikle uzak durun ve bu tür besinleri kuşunuza asla vermeyin. Kaliteli ve taze olduğu kadar besinlerin temiz ve hijyenik olması da çok önemlidir. Yiyeceklerin ve suyun temiz olmasına çok dikkat edin. Her beslenmeden sonra yiyecek kabını güzelce temizlemeyi ihmal etmeyim. Sularını da sık sık değiştirin. Su koyarken dinlenmiş su kuşunuza verebilirsiniz. Yem dışında çeşitli meyvelerden de kuşunuza yedirebilirsiniz.

Kafesle ilgili ayrıntılar

Jako kuşunuzun rahat etmesi için boyuna uygun yükseklik ve genişlikte kafes tercih edin. Evde bulunmadığınız zaman kuşunuzu ev içinde tehlikelerden korumak için kafesinde kuşunuzu bırakabilirsiniz. Kafesi çok karanlık bir ortama koymamaya özen gösterin. 

Tehlikelerden kuşunuzu koruyun

Jakolar hareketli kuşlar olduğu için evde sabit duramazlar ve evin içinde pek çok yerlere girip çıkabilirler. Örneğin avizeler üstüne özellikle yüksek olduğu için çıkmayı seven kuşları elektrik çarpması gibi tehlikelerden korumak için açık olan kablolarınız varsa mutlaka kapatın. Kafesten çıkardığınızda pençelerin açık olmamasına dikkat edin. Mutfak gibi yerlere girebileceğini hesap ederek kapılarınızı da örtebilirsiniz.

Jako beslenmesinde farklı neler verilebilir?

Jakolar yem dışında farklı besinlerle de beslenmeyi severler. Örneğin meyve ağaçlarından beslenmek bu tür kuşların çok hoşuna gider. Çeşitli meyveler vererek kuşunuzu mutlu edebilirsiniz. Meyve dışında yumurta katı olacak şekilde, haşlanmış patates, fıstık, buğday, arpa, fındık, tuzsuz mısır ya da ay çekirdeği gibi besinleri de kuşunuza verebilirsiniz. Kuşunuzu bu şekilde çok yönlü besleyerek onu hem mutlu edebilir hem de bağışıklığını bu tür gıdalarla daha güçlü hale dönüştürebilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler olarak örneğin marul maydanoz gibi besinler kuşunuzun ishal olmasını sağlayabilir. Bu açıdan bu tür yeşillikleri vermezseniz çok daha iyi olur.

İlgi çok önemlidir

Papağanlar ilgi ve alakadan hoşlanan varlıklardır. Sosyal açıdan iletişime sevdikleri için ve sosyal bir kuş türü oldukları için düzenli olarak kuşunuzla ilgilenmeniz gerekir. Onunla konuşarak, hafif dokunuşlarla okşayarak, onunla oyun oynayarak kuşunuza olan ilginizi gösterebilirsiniz. Kuşunuzla yeterince ilgilenmediğinizde psikolojik olarak etkilenecek ve bunun sonucu olarak tüy dökme gibi çeşitli sorunlarla bunu size gösterecektir. Bu bakımdan jakoların beslenmesi kadar onlarla ilgi de bir o kadar önemlidir.

 

Jako Bakım rehberi başlıklı yazımızı beğendiyseniz eğer “Lori Papağanı bakımı ve Özellikleri” başlıklı yazımızı da okumanızı öneriririz.

 

Cevap bırakın