Köpeklerde Gebelik Dönemi ve Doğum

0 5

Köpeklerde Gebelik Dönemi ve Doğum

Dişi bir köpek sahibiyseniz ve onun yavru sahibi olmaması için kısırlaştırmamışsanız, gerekli dönemlerde çiftleşmesi sonucu gebe kalması olası bir durumdur. Eğer köpeğinizin bir gebelik dönemine girdiğini düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden bir veteriner hekime başvurmalısınız. Vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmanızın nedeni ise köpeğinizin gebe olduğundan emin olmaktır. Aynı zamanda veteriner hekimin gereken testler ve muayeneleri yapması sonucu oluşabilecek herhangi ters bir durum anında neler yapmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olmanızı da sağlar. Veteriner hekiminiz, köpeğinizin bir yavrusu ya da yavrularının olup olmayacağı hakkında sizlere bilgi vermek amacı ile birçok farklı yöntemden oluşan bazı testler yapacaktır.

Köpeklerin Gebe Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde gebelik belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz: Öncelikle köpeğinizin gebeliğinin ilk dönemlerinde meme uçlarında şişkinlik olur.  Yaklaşık bir ay geçtikten sonra bu durum daha da belirginleşir. Köpeğinizin çiftleşme döneminden bir ay kadar geçen süre sonunda gebe olan köpeklerde vajinal bir akıntı da oluşmaya başlar. Köpeklerde gebeliğin başlangıcından yaklaşık 50 gün geçmesinin ardından kilolarındaki artış ve karınlarındaki şişlik belirginleşmeye başlar. Bazı köpekler ise gebelik döneminde depresyon belirtileri ile karşılaşılabilir ve bu duruma bağlı olarak iştah kaybı da gerçekleşebilir.

Veteriner Hekim, Köpeklerin Gebelik Döneminde Neler Yapar?

Veteriner hekim, öncelikle köpeklerde gebelik olup olmadığından emin olmak için farklı yöntemler kullanarak bazı testler yapacaktır. Bu testlerin arasında; sadece gebe olan köpeklerin ürettikleri bir hormon olan relaksin hormonu seviyesini öğrenmek amacı ile 21 güne yakın sürede sonuç alabileceği testi de yapar. Bu test sayesinde köpeğin gebe olup olmadığı netleşecektir. 21 günün sonunda köpeğin karnı hissedilir hale gelir ve veteriner hekim tahlil sonucuna göre uterus kalınlığını hesaplayabilir. Gebeliğin başlangıcından itibaren 25 gün geçmesinin ardından köpeğin karnındaki yavruların kalp atışları duyulmaya başlar. Veteriner hekim bu konuda bir stetoskop ya da EKG cihazlarını kullanabilir. Aynı zamanda gebeliğin değerlendirilebilmesi için ultrasonografi yöntemi kullanılır. Ultrasonografi, en güvenilir yöntemler arasında yer almaktadır ve bu yöntem sayesinde gebeliğin 28.gününden sonra yavruları belirlenebilir. Yalnız yavru sayısı net olarak bilinmez. Yavru sayısını öğrenmenin en güvenilir yolu ise gebeliğin 49 günü geride bırakmasının ardından, yavruların iskeletlerini saptayabilen röntgen çekimidir. Fakat bazı doktorlar röntgen çekimi sırasında anne köpeğin ve yavrularının radyasyona maruz kalmaması açısından röntgen yöntemini önermemektedir.

Doğacak Olan Yavrular İçin Hangi Hazırlıklar Yapılabilir?

Köpeğinizin iyi ve sağlıklı bir beslenme planı olmasına özen göstermelisiniz. Bunun dışında köpeğin rahat bir doğum gerçekleştirebilmesi için formda kalmasını sağlamanız gerekir. Formda kalmasını sağlamak için uzun yürüyüşler yaptırmalı ve günlük egzersiz planı oluşturmalısınız. Doğumun gerçekleşeceği vakit yaklaştığında köpekler huzursuzlanmaya başlar ve yerde ya da yatağında eşelenmeye başlar. Bu eşeleme hareketinin anlamı, yavrusuna uygun bir yuva yapmak istemesidir. Doğum yapacak olan köpeğe uygun yavrularını korunabileceği ve bir arada tutabileceği bir yuva hazırlamanız ona iyi gelecektir. Bunun için köpeğin boyuna uygun bir karton kutu yeterli olacaktır. Kutunun içerisini battaniye, havlu gibi yavruları doğduğunda sıcak ve yumuşak bir alana doğmalarını sağlayacak yumuşak örtülerle doldurabilirsiniz.

Köpeklerin Doğumu Nasıl Gerçekleşir?

Gebeliğin sona ermesi ile doğum süreci başlar. Anne köpek doğum anında çok bitkindir. Onu rahatlatmak için doğumun bitiminden sonra göbek kordonunu kesmelisiniz. Doğan her yavrunun ensesindeki deriyi tutarak çığlık atmasını sağlamanız gerekir. Bu sayede hava yollarında birikmiş sıvı temizlenmiş olur. Doğum bittikten sonra kutu içerisindeki battaniyeleri kaldırın ve çöpe atın, yenilerini yerleştirin ve anne köpeğin yavrularını emzirmesi için onlara fırsat tanıyarak yalnız bırakın.

Cevap bırakın