En Sık Görülen Köpek Hastalıkları Nelerdir?

0 39

En Sık Görülen Köpek Hastalıkları Nelerdir?

İnsanların sadık dostları olan köpekler yaşantıları boyunca sürekli hastalıklar ile karşı karşıya kalmaktadır. Uzun süre evde hayvan besleyeneler hayvanların rahatsız olduklarını anlayabilmektedir. Ancak yeni evcil hayvan sahibi olanlar bu konuya yabancı kaldığı için köpeklerin hastalanması durumunda paniklemeye başlar. Tabi bu durumda en doğru hareket işinde uzman olan bir veterinere götürmek olacaktır. Aksi takdirde köpeklerin hayatı tehlikeye girer ve sevdiğimiz dostunuzu kaybedebilirsiniz.

Genel olarak en sık görülen köpek hastalıkları nelerdir diye düşünecek olursak belirli hastalıklar ön plana çıkmaktadır. Bu hastalıklar hakkında bilgi sahibi olursak konuşamayan vefalı dostlarımızın bu hastalıklara yakalandığındaki belirtilerini daha iyi gözlemlenebilir. Bu sayede de hastalık ilerleyip sakıncalı hal alamdan müdahale edilebilir.

En Sık Görülen Köpek Hastalıkları Ve Belirtileri

Köpeklerin hastalanmalarının en birinci sebebi bazı enfeksiyonlara maruz kalmalarıdır. Yavru köpekler annelerinim sütünü emmeyi bıraktıktan sonra vücutlarını bağışıklık sistemi zayıflamaya başlar. Bu durumda yıllık yapılması gereken aşılarının ihmal edilmeden uygulanması gerekir.  Köpeklere uygulanan viral ve bakteriyel aşıları düzenli yapılmadığı zaman aşağıdaki hastalıklara sıklıkla yakalanmaları muhtemeldir.

  • Kulak İltihabı

Bu hastalık genelde Cocker ve Bloodhound gibi kulakları uzun olan köpeklerde görülür. Ancak devamlı ıslanan ve ya ıslandığında nemli kalıp kurumayan kulakları olan tüm köpeklerde oluşması da kaçınılmazdır. Sadece ıslak kalması değil köpeğin pisi pisi otu olan yerlerde gezdiğinde kulağına kaçması, kulağına darbe alması, hormon bozuklukları, tömür olma ihtimali,

Kulaklarından rahatsız olan köpekler durmadan kafasını sallar ve kulaklarını kaşımaya çalışır. Hatta ilerlemiş olan kulak iltihabı sorunu yaşayan köpeklerin kulaklarından sarımsı sıvı akar ve çok kötü yayar. Kulağına dokunmanızdan kaçınır. Ateşlenme, iştahının olmaması, halsizlik ve neşe kaybı gibi belirtilerde kulak iltihabını ifade eder. Bu durumda en yakın veterinere götürüp biran önce tedavi ettirmelisiniz.

  • Köpek Gençlik Hastalığı

Köpeklerin karşılaşacağı en kötü hastalıklardan bir Köpek Gençlik Hastalığıdır. Çünkü bu hastalık hem bulaşıcı ve hem de ölümcüldür. Tedavisi aşılamadır. Ancak aşılanması yapılmayan ve ya olup olmadığı bilmediğiniz bir köpek sahiplenilmiş ise en kısa sürede köpeklere özel yapılan kan testi ile köpek gençlik hastalığı kontrolü yaptırılmalıdır. Bu hastalık çabuk bulaşır ve asla çıplak el kontörlünde belli olmaz.

Köpek Gençlik Hastalığı belirtileri ancak virüs vücuda girdikten 14 – 20 gün sonra ortaya çıkar. Bu belirtiler genelde diğer hastalıklar ile karıştırılan göz ve burun akıntısı, öksürük, ishal, yüksek ateş, iştahsızlık, kusma, halsizlik, şiddetli zayıflama, dehidrasyondur. Aşısı olmayan köpeğin bu hastalığa yakalanması kaçınılmazdır. Bu sebeple yavru köpeklere 21 gün arayla 2 defa, yetiştik köpeklere sene bir defa bu aşı düzenli yapılmalıdır.

  • Uyuz

Uyuz hastalığı bir cilt hastalığıdır. Tedavisi vardır ancak inatçı bir hastalık olduğu için tedavisi uzun sürmektedir. Uyuz olan köpeklerin derisinde mikroskobik cihazlarda görülebilen parazitler bulunur. Bu parazitler deri atıkları, kan ve doku sıvısı ile beslenir.

Uyuz olan köpeğin belirtileri çok şiddetli kaşınma, tüy dökülme, derideki bütünlüğün bozulması, kepeklenme, vücutta aşırı kaşınmadan yaraların oluşması, deride ağır konu oluşmasıdır.

  • İç Parazitler

Köpeklerin sıklıkla karşılaştığı iç parazitlenme hastalığıdır. En çok görülen parazit çeşidi ise tenya solucan grubudur. Bu parazitler çiğ ya da az pişmiş yiyeceklerde ve ya bozulmuş et yiyen köpeklerde oluşur.

Parazitler hayvanların dışkısında görülebilir. Tedavisi olan bir hastalıktır. Ancak en kısa sürede veterinere götürülmelidir.

  • Mide İltihabı (Gastrit)

Hemen fark edilebilen bir hastalık değildir. Köpek sahipleri köpeklerini aşırı beslediklerinde ve ya yetersiz beslediklerinde, yanlış besleme yaptıklarında ortaya çıkar. Tedavisi vardır ama erken teşhis her zaman önemlidir.

Bu hastalığın belirtileri de karında şişlik, kusma, iştah kaybı, enerji ve kilo kaybı ve aşırı tükürük üretmedir.

Cevap bırakın