Hayvanlar Hangi Sıklıkla Veterinere Götürülmeli
Sahip edinen kişiye adeta ev arkadaşı olan evcil hayvanlar aynı zamanda aileden bir üyesi olarak nitelendirilir. Bu sebeple onların sağlığı ve mutluluğu çok önemlidir. Bu detay hiç unutulmamalıdır. Çünkü evcil hayvanların düzenli olarak veteriner kontrolüne gitmesi gerekir. Ama hayvanlar hangi sıklıkla veterinere götürülmeli diye soranlardansanız bu yazıyı dikkatli okumalı ve veteriner kontrollerini aksatmamalısınız.
Hayvanların belirli aralıklarla kontrole gitmesi hayvanların sağlıklı gelişmesi ve sağlıklı yaşam sürmeleri için önemlidir. Bundan dolayı bu kontroller ciddiye alınmalı ve ihmal edilmemelidir. Özellikle yeni doğmuş olan yavru hayvanların kontrolleri daha çok önemlidir. Aksi takdirde değerli ev arkadaşlarınızın hayatı tehlikeye girecektir.
Kedilerin Veteriner Ziyaretleri
Evinizin yeni üyesi yavru bir kedi ise çok şanslısınız. Bu sevimli afacanlar hayatınıza renk katacak sizi streslerden uzak tutacaktır. Ancak yavru kedilerin doğduğu ya da sahiplenildiği ilk günden itibaren bir veteriner kontrolüne gitmeye başlaması gerekmektedir. Bu süreç başlangıçta yorucu gelebilir. Çünkü sık aralıklarda uzman gözetiminde olması hem sizin için hem de kediniz için iyi olacaktır. Bu sayede olması muhtemel olan hastalıkların ve sağlık sorunlarının önüne geçmiş olacaksınız.
- Genel olarak kedilerin ilk kontrolü doğduğunda olur. Sonrasında 6 – 8 haftalık olduğunda fiziksel muayene, Feline Leukemia Kan Testi yapılır, iç parazit için dışkı muayenesi ve tedavisi yapılır.
- Sıradaki muayene 9 -12 haftalık olduğundadır. Yine ilk fiziksel muayene yapılır. Sonra ilk aşısı olan karma aşısı ve Leukemia aşısı yapılır.
- Sonraki veteriner ziyareti 12 – 14 olduğundadır. Bu ziyaretinde genel fiziksel kontrol ve karma aşısı ve Leukemia aşısı tekrarlanır.
- 14 – 16 haftalık döneminde genel fiziksel muayeneden sonra kuduz aşısı ve iç – dış parazit kontrolü ve tedavisi yapılır.
- 5 – 6 aylık olduktan sonra da fiziksel muayene sonrasında diş muayenesi ve deri altına chip takma işlemi yapılır. Sahiplerinin isteğine bağlı olarak da kedi kısırlaştırma operasyonu bu dönemde yapılmaktadır.
- Kediniz yetişkin olduktan sonra yılda bir kez karma aşısı, Leukemia aşısı ve kuduz aşısı olmalıdır. Yine yılda bir kez dışkı muayenesi yapılmalıdır. Bu parazitlerden düzenli korunmak için iki ayda bir iç parazit tedavisi olmalıdır. Bit gibi dış parazitlerden korunması içinde yazın ayda bir kışın iki ayda bir veterinere kontrole gitmelidir.
Köpeklerin Veteriner Ziyaretleri
Yavru bir köpeğiniz var ise ilk olarak yeni doğduğunda veya yeni sahiplendiğiniz genel kontrol için götürmelisiniz. Çünkü ilk olarak parazit test kontörlü yapılmalıdır. İç parazitleri bulunan yavru köpeğe aşı uygulamak sakıncalı olacaktır. İç parazit kontrolü ve tedavisinden sonra devamında gelecek olan kontroller aşıları ve genel olarak gelişiminin takibi için olacaktır.
- Sağlıklı yavru köpeğin ilk aşısı 4 – 6 haftalık olduğunda yapılır. Bu aşılar puppy DP aşısı yaptırılmalı.
- 8 – 6 haftalık olduğunda 5‘li karma aşı ve Corona aşısı uygulanmalıdır.
- 9 – 12 haftalık döneminde genel gelişim muayenesinden sonra 2. doz 5‘li karma aşı ve Corona aşısı ve Bordotella hastalığına karşı 1. doz aşı vurulur.
- 12 – 14 haftalık olduğunda yine ilk fiziksel muayenesi yapılır ve sonra 2. Doz Bordotella aşısı ile kuduz aşısı uygulanır.
- 5 – 6 aylık olduğunda ise diş muayenesi yapılır. İsteğe bağlı olarak köpek kısırlaştırma operasyonu yapılır. Yine isteğe bağlı olarak deri altına chip takılır.
- Köpeğiniz yetişkin olduğunda ise yılda bir karma aşısı, Bordotella aşısı, kuduz ve corona aşısı yapılmalıdır.
- Yılda bir dışkı muayenesi olmalıdır. Aynı zamanda iç parazitlerden korunmak için iki ayda bir iç parazit tedavi yaptırılmalı.
- Bit gibi dış parazitlerden korunmak için yazın ayda bir, kışında iki ayda bir kontrole gitmelidir.
- Veteriner tarafından Gerekli görüldüğü takdirde de Lyme ve mikozis hastalığı için aşı olmalıdır.