İlk Defa Yavru Köpek Sahiplenenlerin Bilmesi Gerekenler

0 24

Sonunda ailenize yeni bir birey daha katmak için yavru köpek almaya karar verdiniz ? Peki bu konuda ne kadar araştırma yaptınız ? Neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz ? Bilmiyorsanız bile hiç sorun değil, bu rehber sayesinde köpeğinizi aldığınızda yapmanız gereken herşeyi öğrenmiş olacaksınız. Bunları önce madde madde yazalım sonra da gelin sırayla açıklayalım.

  1. Veteriner hekim kontrolü
  2. Eşyalarını tamamlayın
  3. Evde uygun ortamı hazırlayın
  4. Havlama Problemi
  5. Tuvalet Eğitimi Verilmesi

Gelin başlayalım.

1) Veteriner hekim kontrolü

İlk iş veterinere götürün,

Köpeğinizi nereden almış olursanız olun ilk yapmanız gereken şey onu bir veteriner kliniğine götürüp ilk muaynesini yaptırmanız gerekmektedir. Bu klinik köpeğinizi aldığınız yerin çalıştığı ya da tanıdığı bir klinik olmazsa daha sağlıklı olacaktır. Veteriner hekimden özellikle üçlü karma testi ( bu test ile köpeğinizde en tehlikeli hastalıklardan parvo, corona ve giardia olup olmadığına bakılmaktadır. ) parazitoloji ve toksikoloji testi yapmasını isterseniz, köpeğiniz eve gelmeden sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olup, gerekirse aldığınız yer ile tekrar görüşme şansınız olacaktır, ancak aradan bir kaç gün geçtikten ya da hastalandıktan sonra kliniğe giderseniz köpeğinizi aldığınız kişiler bu sorumluluğu kabul etmeyeceklerdir.

Eşyalarınızı tamamlayın

Köpeğiniz eve gelmeden önce mutlaka ama mutlaka eşyalarınızı tamamlamanız gerekli, en azından hayati eşyalarını mutlaka köpek eve gelmeden alın, peki nedir bu hayati eşyalar ?

  • Köpek Çiti
  • Çiş Pedi
  • Mama Kabı
  • Mama
  • Ödül Bisküvisi
  • Oyuncak

Evde ortamı hazırlamak

Yavrumuz veteriner kontrolünü de atlattı ve eve getirdik, peki ne zaman yemek yiyecek ? Nerede uyuyacak ? Nereye tuvaletini yapacak ? Kabloları kemirirse ne yapacağız ? Gelin şimdi de bu soruların cevaplarına bakalım.

Mutlaka bir köpek eğitim çit alın

Eğer evde sorunsuz bir şekilde köpek beslemek istiyorsanız, mutlaka ama mutlaka köpeğinizin boyutuna uygun bir köpek eğitim çiti alın ve köpeğinizin yaşam alanını bu çitin içerisine kurun. Bu yaşam alanını kurarken ilk yapmanız gereken şey zeminine köpekler için tuvalet pedlerinden sermektir. Özellikle ilk etapta tüm zemini ped ile kaplamanızda fayda var. Zemine pedi serdikten sonra pedin üzerine köpeğinize aldığınız yatağını yerleştirin, yeni yatak almak yerine evden de birşeyler ayarlayabilirsiniz tabiiki ancak ister yeni almış olun ister evden ayarlayın burada dikkat etmeniz gereken nokta bu yatak çitin en fazla yarısını kaplamalı. Çünkü köpeğiniz özellikle ilk günlerde gününün çoğunu bu çit içinde geçirecek, orada uyuyacak, orada yemek yiyecek ve orada tuvaletini yapacak.

Daha sonra çitin diğer ucuna da köpeğinizin mama ve su kabını yerleştirin. Genelde ilk defa köpek sahiplenen insanların en sık yaptığı hatalardan bir tanesi de köpeğinin mama kabını her daim dolu bırakmaktır, yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesidir aslında bu durum. İki ayı geçmiş ve anneden ayrılıp kuru mama yemeye başlamış bir köpek için günde üç öğün beslenme yeterlidir. Eğer siz üç öğün vermek yerine mama kabını her zaman dolu bırakırsanız, hem köpeğinizin gereğinden fazla yiyip obez olmasına sebep olabilirsiniz, hem de bu şekilde tuvalet eğitimini veremezsiniz.

Havlama, Ağlama Problemi

Bize çok ağlayacağını söylediler bunun önüne nasıl geçebiliriz ?

Öncelikle bilmeniz gereken ilk şey bunun önüne geçemeyeceğiniz, annesinden, kardeşlerinden yeni ayrılan bir canlının ağlamaması gerçekten çok zor hatta imkansıza yakın bir durumdur.

Ama komşular rahatsız olacak ne yapmalıyız, bu durumu nasıl aşarız ?

Öncelikle bilmeniz gereken ilk şey bunun önüne geçemeyeceğiniz, annesinden, kardeşlerinden yeni ayrılan bir canlının ağlamaması gerçekten çok zor hatta imkansıza yakın bir durumdur. Ama komşular rahatsız olacak ne yapmalıyız, bu durumu nasıl aşarız ?

Eğer ki ağlama sorunun en kısa sürede çözülmesini istiyorsanız, ilk yapmanız gereken şey her ne olursa olsun ağlarken yanına gitmemeniz, hayır ya da sus bile dememeniz gerektiğidir. Siz ona kızmak için bile olsa yanına giderseniz, köpeğiniz aradaki bağıntıyı kuracak ve ağlama daha da şiddetlenecektir. Bunun için uygun ortamı hazırlayın kısmında da dile getirdiğimiz gibi özellikle ilk iki üç gün köpeğinizin vaktinin çoğunu ona hazırladığınız çitin içerisinde geçirirse bu duruma alışması çok daha kolay olacaktır.

Ama çok tatlı sevmeden duramıyoruz dediğinizi buradan işitebiliyor gibiyiz aslında ama inanın bize bu süreci sorunsuz bir şekilde atlatmak istiyorsanız bunları uygulamanız gerekmektedir. Elbette kucağınıza alıp seveceksiniz ya da onunla oyun oynayacaksınız ancak bu süreçte gerçekten de minimal düzeyde ilgi göstermeniz de fayda var.

Tuvalet eğitimin verilmesi

Köpeklerde tuvalet eğitimi insanların gerçekten gözünü korkutan bir konudur, ki insanlar bu konuda korkmakta da gerçekten haksız değiller. Ancak yazmış olduğum makaleyi dikkatlice okuyarak eksiksiz uygularsanız bu sorunu rahatlıkla atlatabilirsiniz.

https://www.evcildunyasi.net/2019/01/07/kopeklerde-tuvalet-egitimi-nasil-verilir/
Cevap bırakın