Köpeklerde Kısırlaştırma Operasyonu Nedir?

0 2

Köpeklerde kısırlaştırma operasyonu oldukça önemlidir. İnsanların en çok beslediği evcil hayvanlardan biri ve en sadık dostu olan köpeklerin yaşam konforu ve sağlığı sahipleri için çok önemli oluyor. Bu nedenle çoğu köpek sahibi tarafından kısırlaştırma operasyonu ile ilgili araştırmalar yapılıyor.

Köpek sahiplerinin zihninde çeşitli soru işaretlerine sebep olan kısırlaştırma işleminin köpekler üzerinde önemli etkileri oluyor. Soru işaretlerinin ve kararsızlıkların başlıca nedeni cerrahi işlem gerektiren bir operasyon olmasıdır. Ayrıca ileride yavru köpek sahibi olmak isteme ihtimali de düşünülür. Bu düşüncelere rağmen köpek kısırlaştırma operasyonunun pek çok faydası olduğunu bilmek gerekir. Köpeklerde kısırlaştırma operasyonu ile köpeklerin vücut sağlıkları ve yaşam konforları korunur. Bu şekilde daha uzun yaşamaları mümkün olur.

Köpeklerde Kısırlaştırma Operasyonu Neden Yapılır?

Köpeklerde Kısırlaştırma

Köpek kısırlaştırma operasyonunun birkaç nedeni bulunur. Ülkemizde ve diğer pek çok ülkede sahipsiz köpeklerin sayısı kontrolsüz bir şekilde artmaktadır. Bu nedenle oluşabilecek toplumsal zararları ve bireysel zararları önlemek için sahipsiz köpeklere kısırlaştırma operasyonu yapılır. Bu operasyonun köpek sağlığı üzerinde faydalı olması da nedenler arasında yer alır.

Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma Operasyonu Faydaları Nelerdir?

Erkek köpeklerde kısırlaştırma operasyonu, genel anestezi altında testislerin alınması ile gerçekleşir. Bu operasyon yaklaşık 30-60 dakika arasında tamamlanır. Müdahale edilen bölgeye deri dikişi atılır. Erkek köpeklerin kısırlaştırma operasyonunu gerçekleştirmek için net bir zaman dilimi yoktur. Çeşitli ırksal özellikler ve özel sağlık durumları değerlendirilerek kısırlaştırma operasyonu yapılır. Kısırlaştırma operasyonunu en uygun zamanda gerçekleştirmek için veteriner hekimlere danışmak gerekir. Genel olarak 6-12 aylık iken kısırlaştırma operasyonları yapılır.

Erkek köpeklerde gerçekleştirilen kısırlaştırma operasyonunun pek çok faydası bulunur. Testislerin alınması nedeniyle testis kanserine yakalanma ihtimalleri düşer. Fıtık görülme ihtimali azalır. Prostat bezinde görülebilecek iltihap, şişkinlik ve büyüme gibi sorunların önüne geçilir. Cinsel yolla bulaşan çeşitli hastalıklara yakalanma riski ortadan kaldırılır. Kızgınlık dönemindeki agresif davranışlar önlenir. Kısırlaştırma operasyonu yapılan köpekler daha iyi huylu olur. Temel olarak erkek köpeklerde kısırlaştırma operasyonunun fiziksel ve zihinsel faydaları olduğu için köpeğin yaşam kalitesini de arttırır.

Dişi Köpeklere Kısırlaştırma Operasyonu Faydaları Nelerdir?

Köpeklerde Kısırlaştırma

Dişi köpeklerde kısırlaştırma operasyonu, genel anestezi altında karın bölgesinden kesik açılarak başlar. Dişilerde kısırlaştırma operasyonu iki farklı şekilde gerçekleşebilir. Bazı durumlarda yalnızca yumurtalıklar alınırken bazı durumlarda hem yumurtalıklar hem de rahim alınabilir. Yaklaşık olarak 45 dakika süren bu işlem ile dişi köpeklerde kısırlaştırma operasyonu tamamlanır.

Bu işlem için belirli bir zaman bulunmaz. Dişi köpeğin ırkına ve sağlığına göre kısırlaştırma operasyonunun zamanı değişebilir. Bu nedenle kısırlaştırma operasyonunu en uygun zamanda gerçekleştirmek için veteriner hekimlere danışmak gerekir. Dişilerde bu operasyon genel olarak ilk kızgınlık dönemi öncesinde veya sonrasında yapılır.

Dişi köpeklerde gerçekleştirilen kısırlaştırma operasyonunun köpek sağlığı üzerinde pek çok faydası bulunur. Memeli canlılar olmaları nedeniyle dişi köpeklerde de en yaygın görülen kanser türlerinden biri olan meme kanserine yakalanma riski düşer. Rahim ve yumurtalık hastalıklarına yakalanmaları önlenir. Rahim kanseri ve yumurtalık kanseri önlenen hastalıklar arasında yer alır. Kızgınlık dönemindeki duygusal değişimler önlenir. Bu dönemdeki dışarı çıkma ve evden kaçma isteğinin önüne geçilir. Bu dönemde gösterilen agresif davranışlar önlenir ve daha arkadaş canlısı davranışlara sahip olmaları sağlanır. İstenmeyen gebelik ve getirebileceği sorunlardan kaçınılır. Sahipsiz köpekler üzerinde yapılan kısırlaştırma operasyonları ile bu köpeklerin sayısı kontrol altına alınır.

Köpeklerde Kısırlaştırma Operasyonu Sonrası

Köpek kısırlaştırma operasyonlarının süresi çeşitli etkenlere göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak en geç 1 saat içerisinde tamamlanan bir operasyondur. Bu yüzden kısırlaştırma operasyonu geçiren köpekler aynı gün içerisinde eve dönebilecektir. Kısırlaştırma operasyonu, genel anestezi altında gerçekleşen bir operasyon olduğu için anestezi etkisi bu sırada hala devam edecektir. Anestezi altında iken mama ve su vermemek gerekir. Bundan dolayı beslenme için birkaç saat beklenmesi gerekir. Operasyon bölgesi başlangıçta hassas olacaktır. Çok fazla dokunulmaması gerekir.

Köpeğin operasyon bölgesini yalamasını ve dokunmasını önlemek için yakalık kullanılır. Operasyon bölgesinin suyla temas etmemesi gerekir. Yaklaşık 7-10 gün köpek yıkanmamalıdır. Cerrahi işlem ile yapılan bu operasyonda ameliyat sonrasında dikiş kullanılır. Dikişlerin açılmaması, akıntı ve iltihap oluşmaması için ağır hareketlerden kaçınılmalıdır. Bu durumlar fark edilirse derhal veteriner hekim ile iletişime geçilmelidir. İlk birkaç gün iştahsızlık gibi durumlar gözlenebilir. Ancak bunun uzaması durumunda da veteriner hekim ile iletişime geçilmelidir. Bu operasyondan sonra köpeklerin kendilerini güvende ve rahat hissedecekleri sakin bir yerde bulunmaları önem arz eder.

Köpeklerde Kısırlaştırma Operasyonu Öncesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Köpeklerde kısırlaştırma operasyonunun yan etkisiz ve başarılı gerçekleşmesi için operasyon öncesi dikkat edilmesi gereken bazı şeyler vardır. Köpeklerde kısırlaştırma operasyonu öncesinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Dişi köpeklerin genital bölgeleri, kızgınlık döneminde daha hassas olur ve kanamaya yatkın olur. Bu nedenle dişi köpeklerde kısırlaştırma operasyonu için ilk kızgınlık öncesi veya sonrası dönem daha uygundur.
  • Kısırlaştırma operasyonu öncesinde çeşitli kan testleri yapılarak kan değerleri öğrenilir.
  • Dişi köpeklerin gebe olması durumunda kısırlaştırma operasyonu yapılamaz.
  • Köpeklerin çeşitli sağlık sorunları öğrenilir ve ona göre bir süreç işlenir.
  • Kısırlaştırma operasyonundan önce köpeklerin tüm aşılarının yapılmasına dikkat edilmelidir. Genel anestezi altında gerçekleşen kısırlaştırma operasyonunun bağışıklık sistemi üzerinde etkisi vardır. Aşılar ile büyük bir sorun çıkması önlenir.
  • Kısırlaştırma operasyonundan önceki 12 saat içerisinde köpeğe mama vb. gıdalar verilmemelidir. Bazen genel anestezi etkisiyle kusmalar gerçekleşebilir. Bu sebeple anesteziden önce yemek verilmemesi çok önemlidir.
  • Kısırlaştırma operasyonundan 4 saat önce sıvı tüketimi kesilmelidir. Operasyondan önce köpeklerin tuvalete çıkmış olmaları gerekir.

Köpeklerde Kısırlaştırma Operasyonu Sonrası Beslenme

Kısırlaştırma operasyonundan sonra köpekler için farklı bir köpek maması tercih edilmelidir. Bu operasyondan sonra köpeklerin kilo alması öncekine göre biraz daha kolay olur. Bu nedenle normal hazır mama ile beslemek kısırlaştırılmış köpekler için uygun değildir.

Kısırlaştırılmış köpekler için üretilen mamalar vardır. Bu mamaların kalorisi düşüktür ve köpeklerin ihtiyaç duyduğu besinler bulunmaktadır. Protein oranı da yüksek olur. Kısır köpeklerin beslenmesinde porsiyonlarına da dikkat edilmelidir.

Kısırlaştırılan Köpeklerin Çiftleşmesi Mümkün Mü?

Peki köpeklerde kısırlaştırma operasyonundan sonra çiftleşme konusu nasıldır? Köpeklerin kızgınlık dönemine girmeleri için üreme hormonlarının belirli bir seviyeye çıkması gerekir. Dişi köpeklerde bu hormonların salgılandığı organlar alındığı için yeteri kadar hormon salgısı bulunmaz. Kısırlaştırma operasyonu sonrası dişi köpeklerin çiftleşmesi mümkün olmaz. Ancak erkek köpeklerin üreme hormonu, böbrek üstü bezlerden salgılanır.

Kısırlaştırma operasyonu sırasında ise testisleri alındığı için üreme hormonu seviyesi eskiye nazaran daha düşük olur. Üreme hormonu seviyesi düşük olsa da erkek köpeklerin çiftleşmesi mümkün olur. Ancak eskisi kadar kızgınlık hissetmezler ve agresif davranışlar göstermezler. Bu konudaki bilinmesi gereken bir diğer husus ise ameliyat sonrası ile ilgilidir. Ameliyat sonrası üreme hormonlarının vücuttan atılması için biraz zaman gereklidir. Bu nedenle üreme hormonları tamamen atılmadan önce çiftleşmeleri mümkündür. Yani kısırlaştırma operasyonu sonrası dişi köpeklerin çiftleşmesi mümkün değilken erkek köpeklerde bazı istisnalar vardır.

Cevap bırakın