Papağan Türleri | En Sevilen 8 Papağan Türü
Papağan Türleri
İçindekiler
Evimizin tatlı gevezesi papağanlarımızın dünya genelinde birden çok türü bulunmaktadır. Evcildunyasi.net olarak popüler olarak beslenen papağan türlerini derledik. İyi okumalar dileriz.
1) Kırmızı Ara Papağanı
Doğal habitatı Güney Amerika olan bu papağanlar, dünya genelinde oldukça popüler olarak sahiplenen kuşlar arasında yer almaktadır. Kapalı alanlarda 45 – 50 yıl, doğal habitatında 70 yıla kadar yaşamaktadır. Televizyonlarda papağan türleri arasında en çok gördüğümüz bu papağan türü, genellikle kırmızı rengin yanı sıra mavi ve yeşil renkli de olabilmektedir. Yavruyken 30 – 40 cm boyutlarında olmaktadır. Erişkin ise 90 – 100 cm boylarına kadar ulaşabilmektedir.
Uzun bir gagaya ve uzun bir kuyruğa sahip olan kırmızı ara papağanının cinsiyeti kolay bir şekilde saptanamamaktadır. Özel teknikler ve laboratuvar ortamında cinsiyeti tam olarak belirlenebilmektedir. Petshoplarda genel olarak 500 – 1500 TL skalasında sahiplendirilmesi yapılmaktadır. Seslerinin güzel olması ve geniş bir kelime yelpazesini aklında tutabilmesi de bu fiyatta etken maddelerden bazıları olmuştur.
2) Sarı – Mavi Ara Papağanı
Yine habitatı Güney Amerika olan bir papağan türü de sarı – mavi ara papağanıdır. Vücudunun büyük kısmı sarı ve mavi renklerden oluşması nedeni ile bu ismi almıştır. Kırmızı ara papağanı ile hemen hemen aynı özellikleri göstermektedir. Kapalı alanlarda 45 – 50 yıl, doğal habitatında 70 yıla kadar yaşamaktadır. Yavruyken 30 – 40 cm boyutlarında olmaktadır. Erişkin ise 90 – 100 cm boylarına kadar ulaşabilmektedir. Gerekli eğitim ile sahibine bağlanması kolay bir şekilde sağlanabilmektedir. Kırmızı ara papağanı gibi güzel bir ses melodisine ve geniş bir kelime yelpazesine sahiptir. Oldukça zeki olan bu papağan türünün petshoplarda sahiplendirme fiyatı 500 – 1500 TL arasında değişmektedir.
3) Sultan Papağanı
Sarı, beyaz ve gri tonlarında renklere sahip olan bu papağan türünün kendine has bir görünümü vardır. Baş kısmında uzunca bir tüy bulunmaktadır. Adeta bir saça benzeyen bu tüy onların görünüşüne ayrı bir anlam katmaktadır. Ayriyeten yanak kısımlarında da baş renginden farklı olarak kırmızı yuvarlak bir benek bulunmaktadır. Oldukça zeki olan bu hayvanların taklit yetenekleri oldukça gelişmiştir. İyi huylu olan bu insancıl kuşların cinsiyeti oldukça kolay belirlenebilmektedir.
Sultan papağanlarının sadece erkek bireylerinde taklit yeteneği bulunmaktadır. Dişi bireylerde bu özellik bulunmamaktadır. Ayrıca erkek bireylerin birden fazla hoş tınıya sahip melodiler çıkartabilirken dişi birey tek bir melodide sesler çıkartmaktadır. Bunun gibi birçok basit yöntem ile cinsiyet belirlenmesi yapılabilmektedir. Petshoplarda sahiplenme bedeli olarak 500 – 5.000 TL bandında fiyat talep edilmektedir. Ortalama olarak kendi habitatlarında 30, kapalı ortamlarda 15 – 20 yıl ömüre sahiptir.
4) Geveze Lori Papağanı
Adından da anlaşılacağı üzere Geveze Lori’ler yüksek enerjiye sahip kuşlardır. Bu enerjiyi taklit, ötmek ve yer değiştirmek için fazlasıyla kullanmaktadır. Özellikle uzun süre aynı ortamda bulunacaksanız belirtmek isteriz ki başınız onun sesinden ağrımaya başlayacaktır. Ancak buna rağmen rengi ve zekası ile kendisini sevdiren bir papağan türüdür. Geveze Lori’nin vücudu adeta bir renk cümbüşü halindedir. Turuncu, sarı, mavi, kırmızı ve yeşil renkleri onların üzerinde görmek mümkün.
Doğal habitatlarında ortalama 30, kapalı ortamlarda 20 – 25 yıl kadar yaşayabilmektedir. Ayrıca geveze lori’nin cinsiyeti kolay bir şekilde de belirlenememektedir. Uzman kişilerce veyahut laboratuvar ortamında tespit edilmektedir. Oldukça değerli bir papağan türü olması nedeni ile petshoplarda 5.000 – 15.000 TL karşılığında sahiplendirilmesi yapılmaktadır. Eğer enerjik ve taklit yeteneği gelişmiş bir kuş istiyorsanız geveze lori tam da size göre.
5) Afrika Gri Papağanı
Doğal habitatı Orta Afrika olan bu tatlı papağan türünün en dikkat çekici yanı kuyruğunun parlak kırmızı renge sahip olmasıdır. Bünyesinin büyük çoğunluğu gri tonlarındaki renklerden oluşmaktadır. Normal boyutlarda bir kuyruğa ve kalın bir gagaya sahiptir. Ancak bu papağanlar hakkında sizlere üzücü bir haber vermemiz gerekiyor. Bu kuş türü 2007’den bu yana nesli tehdit altında olan papağan türleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle çiftleştirilip neslini devam ettirmesi önemsenen bu kuşların petshoplarda sahiplendirme bedeli de oldukça yüksektir.
Kapalı yaşam alanında ortalama 90 yıl yaşayabilen Afrika gri papağanı, doğal yaşamında bu süreyi 150 yıl gibi uzun bir ömüre çıkartabilmektedir. Bu kuşlar için bir de uyarımız olacak. Kafeste uzun süreli durmak onları psikolojik olarak etkilemektedir. Kendi tüylerini yolma ve eşyalara saldırma gibi bir takım reaksiyonlar göstermektedirler. Bu nedenle düzenli olarak kafes dışında ortamlarda ilgilenilmesi gerekmektedir.
6) Sarı Saçlı (Sülfür) Kakudu Papağanı
Enselerinin biraz üst tarafında bulunan uzun bir sarı renkli tüy bulunmaktadır. Adeta bir saçın arkaya yatırılması edası veren bu kuşlar, orta büyüklükte olup beyaz renkli olmaktadır. Ana habitatı Endonezya olan bu kuşların sahiplenmek için ödemeniz gereken fiyat skalası da oldukça yüksektir. Ancak fiyatı yüksek olsa da taklit yeteneği oldukça düşüktür. Konuşturma amaçlı alınması asla tavsiye edilmez. Genellikle kafes kuşu olarak beslenilmektedir. Ortalama kapalı ortamlarda 50 – 60 yıl yaşayabilmektedir. Kendine has bir görünümü olan bu papağan türü de popüler kuşlar arasına girmiştir.
7) Goffin Kakudu Papağanı
İlk bakışta muhabbet kuşu gibi gözüken bu kuşların papağan olduğunu ancak birkaç saniye dikkatli bakılarak anlaşılabildiğini söylemek isteriz. Muhabbet kuşlarından farklı olarak uzun ve geniş bir kuyruğa sahiptirler. Ayrıca göz boyutu olarak da daha geniş olduğunu söylememiz mümkün. Açık bir pembe ile beyaz tonlarında renge sahip olan bu kuşların yetişkin olanlarında gaga kısmında turuncu renk de gözükmektedir. Yine bir Endonezya kuşu olan goffin kakudu papağanları, ortalama kapalı ortamlarda 50 – 60 yıl yaşamaktadır. Sahiplendirme bedeli de genel olarak yüksek olduğunu belirtebiliriz. Oldukça tatlı olan bu kuşların diğer kakudu papağanlarına göre bir tık daha taklit yeteneğinin olduğunu söyleyebiliriz.
8) Umbrella (Şemsiye) Kakadu Papağanı
Kafa kısmında adeta bir şemsiye görünümlü tüyleri bulunan, doğa harikası bu kuşlar oldukça iri bir yapıya sahiptirler. Öterken çığlık atıyor gibi bir melodi çıkardıklarından uzun süreli zamanlarda rahatsızlık verebilmektedir. Zeki ve taklit yeteneği her ne kadar gelişmiş olsa da besleyen kişi için bir takım zorluklar çıkarabilmektedir. Genellikle beyaz ve beyaz tonları renklere sahip olan bu kuşlar ortalama olarak kapalı ortamlarda 40 – 50 yıl ömre sahiptir.
Popüler olarak beslenen 8 papağan türünü incelediğimiz Papağan Türleri yazımızı tamamladık. Papağanlar hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Unutmayın, sitemizde bulunan her şey hayvanlarımız için..
Kuş türlerini içeren diğer yazılarımızı okumak isterseniz;
Kaynak: https://www.parrots.org