Habeş Kedisi
Habeş Kedisi
İçindekiler
Habeş Kedisi Tarihi
Habeş kedisi için gösterilen kanıtlar şu anda büyük olasılıkla İngiltere üzerinden Mısır veya Hindistan’dan geldiğini ortaya koysa da; Habeş kedisi Etiyopya İmparatorluğu’ndan sonra anılmaktadır.
Fiziksel Görünüm
Bu kedi ırkının Mısır’dan gelmesine şaşırmamak gerekir. İnce ve kemikli formu, eski Mısır’da saygı duyulan kedilerin resmen bir kopyasıdır. Habeş kedisi’nin uzun bacaklarının sonu küçük pençeler ile bitiyor ve bize resmen parmak uçlarında yaşayan bir hayvanın görüntüsünü veriyor. Badem şeklindeki gözleri son derece etkileyici ve büyük. Ayrıca sivri kulakları, sesleri sürekli takip altında tutuyor.
Habeş kedisi’nin kürkü kısa ancak yoğun. Dokunulduğunda ise pürüzsüz bir his veriyor. Her tür, bir tekir ile benzetilebilir. Giderek daha koyulaşan üç veya dört renk bandına sahip hafif bir tabanı vardır. Habeş kedisi meraklıları için en sık görülen çeşitler ise; siyahla kırmızımsı kahverengi ve çikolata kahvesi ile tarçın rengi olmasıdır. Habeş kedisi’nin tüyü; omurgası ve kuyruğunda daha koyu, çenesinde daha açık olacaktır.
Çok sık rastlanmasa da şu renklere de sahip olabilirler:
- Bej üzerine mavi rengi,
- Krem üzerine bronz rengi,
- Leylak ve çikolata rengi,
- Siyah üzerine gümüş rengi örnek olarak gösterilebilir.
Karakteristik
Son derece uyumlu ve yüksek enerjiye sahip bir kedi türüdür. Tırmanmayı, oynamayı ve en önemlisi dikkatin onun üstünde olmasını severler. Ayrıca, zekaları ve azimleri sayesinde bazı şeyleri nasıl başaracaklarını kendi kendilerine çözebilirler. Olumlu karakteristik özelliklerinin yanı sıra habeş kedilerinin reddedilmeye karşı fazlasıyla hassas olduğunu unutmayın.
Kedinizi oyuncaklarla ve oyunlarla meşgul etmek düşündüğünüzden çok. daha önemlidir. Çünkü onları düzenli olarak görmezden gelirseniz, melankolik veya tam tersi fazlasıyla yaramaz bir hale gelebilirler. Eğitim kısmına gelirsek, bu hayvanın zekası, olabildiğince kolay eğitilebileceği fikrini vermektedir.
Habeş kedisi, ne kadar cana yakın olsa da, örnek olarak bir siyam kadar konuşmazlar. Fakat genellikle gözlerinden ne dediğini anlayabilirsiniz. Yani Habeş kedisi aslında sessiz bir türdür. Ayrıca yabancıların yanında utangaç ve tedbirli olduklarını da söylemek gerekir. İlk endişelerini yendikten sonra hızlı arkadaş olma kapasitesine sahiptirler. Bu kedi türü, köpekler ve kuşlarda dahil olmak üzere çeşitli hayvanlarla geçinmeyi öğrenebilir. Öte yandan, küçük çocukların kaba muamelesine tolerans göstermeyebilirler. Özellikle dişi Habeş kedileri, diğer kedilere olan sevginize tahammül edemeyebilir.
Unutmayın: Her kedinin karakteri kendisine özeldir. Burada yazılan özellikler bir genellemedir.
Bakım
Kısa tüylü olduğu için tüy bakımı diğer kedilere göre daha rahattır. Sağlıklı bir kedinin ihtiyaç duyduğu diğer tüm bakımlara ek olarak haftalık tarama yeterli olacaktır. Bu cinsin ağız yapısı diş eti iltihabına eğilimli olduğundan, kedinizin özellikle dişlerini dikkatli bir şekilde fırçalamanız gerekir. Diş bakımının yanı sıra kedinizin stres seviyelerine dikkat etmelisiniz. Gerginliğe bağlı olarak tüy dökülmesine yol açabilecek aşırı tımarlamaya eğilimlidir.
Bu cins tırmanmayı ve keşfetmeyi sever. Lakin bunu gözetim dahilinde olmadan yapmasına izin vermek; araba çarpması, hastalığa yakalanma, bir hayvan tarafından saldırıya uğrama veya çalınma riskine sokar. Kedinizin serbestçe tırmanabilmesi ve oynayabilmesi için bir tırmanma matı almanızı öneririz.
Alerjiler
Kısa tüyü ve minimum tüy dökmesi nedeniyle Habeş kedisi, alerjisi olan kişiler çin ideal bir sahiplenme olacaktır. Yapılan araştırmalar hipoalerjenik olduğunu (diğer ırklardan daha az alerjen ürettiğini) göstermiştir.
Habeş Kedisi başlıklı yazımızı beğendiyseniz, “Büyümeyen Kedi Cinsleri” başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.
Kaynak: CFA