Kedilerde Görülen Yaygın Hastalıklar
Kediler dokuz canlıdır sözünü duymayanımız yoktur sanırım. Kediler dokuz canlı olmasa da düşer, kalkar, bayılır, ayılır, yaralanır, iyileşirler. Bu söyleyiş de kedilerin dayanıklı ve acı eşiklerinin yüksek olmasından öte gelmektedir. Fakat kediler sanıldığının aksine bir o kadar da kırılgan bir bünyeye sahip olabiliyorlar. Bu yazımızda sizlere kedilerde görülen yaygın hastalıkları elimizden geldiğince açıklamaya çalışacağız. Kedilerinizin mutlu, sağlıklı bir yaşam geçirmesini dilesek de bu hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak ve önlemini en kısa sürede almak gerekebileceğini unutmamak gerekir.
Kedilerde onlarca hastalık çeşidi bulunmakla birlikte insanlara bulaşabilecek hastalıkları yok denecek kadar azdır. Bu bakımdan öncelikle kendiniz veya çocuklarınız için telaş yapmanıza yer yoktur. Gelelim kedilerde sıkça rastlanan ve bazen çok tehlikeli olabilecek hastalıklara;
Genel Kedi Hastalıkları
- Kedi Nezlesi: Antibiyotik tedavisi uygulanarak tedavi edilen bu hastalık kedilerde yaygın görülür. Sayıca fazla kedinin bulunduğu ortamlarda olabilen kedi nezlesi; insanlardaki nezleye benzerlik gösterir. Öksürme, hapşırma, ishal ve halsizlik gibi belirtileri bulunmaktadır.
Kedilerde Kulak Hastalıkları
- Kulak Parazitleri: Kedilerin kulaklarına yerleşerek kaşıntıya neden olan ve kedinizin kulağını sık sık kaşımaya çalışmasına neden olan bu parazitler, genellikle kedinizin kulağının nemli ve pis olmasından kaynaklıdır. Çözümü ve tedavisi basittir.
- Sağırlık: Kedilerde doğuştan veya sonradan oluşabilen sağırlık hastalığı çok yaygın olmamakla birlikte rastlanabilen bir hastalıktır. Kulak bakımının ve korunmasının düzgün yapılmaması sonucu kediniz sağır olabilir. Bu konuyu küçümsemeyip veteriner hekime derhal başvurmalısınız.
Kedilerde Üriner Sistem Hastalıkları
- İdrar Yolu İltihabı: Belirtileri; idrarda zorlanma, kum kabında ıkınır şekilde davranma ama çişini yapamama, çiş kaçırma, idrarda kanlanma gibi belirgin hareketlerdir. Hızlıca veterinere götürülmeli ve tedavisine başlanmalıdır. Çünkü tedavisi uzun sürmektedir.
- Böbrek Yetmezliği: Aşırı sıvı kaybına neden olan ishal, kusma ve idrar yolunda enfeksiyonlar, taşlar, tıkanmalar bu hastalığa neden olabilmektedir. Tedavisi uzun sürmektedir. Veterinerin verdiği mama türlerini kullanmakta büyük fayda vardır.
Kedilerde Deri Hastalıkları
- Mantar: Kedinin vücudunda oluşan ve bakterilerin enfeksiyonları sonucu meydana gelen illet bir hastalıktır. İnsana geçebilmektedir. Enfeksiyon olan bölgede tüy dökülmeleri ve kaşıntılar olacaktır. Hastalık kronik bir hal almadan erken tedavisi yapılmalıdır.
Kedilerde Beslenme Hastalıkları
- Obezite: Kedilerde obezite yani aşırı kilo durumu yakın zamanda sayıca artmıştır. Obeziteye yakalanan kedilerde başka hastalıklar da tetiklenmektedir. Bunlar; şeker hastalığı, kalp yetmezliği gibi tehlikeli hastalıklarıdır. Obeziteye düzensiz ve sık beslenme, kısırlaştırma ve hareketsizlik durumları neden olabilmektedir. Obeziteye yakalanan kedilerin veteriner kontrolünde düzenli beslenmesi gerekmektedir.