Lepistes Balığı Nasıl Yavrular?
Lepistes Balığı Nasıl Yavrular?
Canlı doğuran balıkların en çok ilgi çeken balık türü lepisten balıklarıdır. Makalemizde lepistes balığı yavrulama nasıl olur ve lepisten balıkları ile ilgili bilgilendirici pek çok içerik bulacaksınız. Lepisten balıklarının en önemli özellikleri mükemmel güzellikteki kuyruk desenlerine sahip oluşlarıdır. Bu balık türünün üretiminin çok maliyetli olmaması ve oldukça kolay bir şekilde üremesi bu balık türene olan ilgiyi arttırmaktadır. Balık bakımı konusunda henüz amatör olan kişiler bile kolaylıkla bu lepisten balığı bakabilir.
Lepistes balığının etkili bir şekilde üretilmesi ve bakılması için öncelikle bu türün seçimine önem vermek gerekir. Lepisten balığı üretimini kaliteli ve sağlıklı bir şekilde yerine getirmek için balık seçiminde sağlıklı ve canlı damızlık olanları seçmeni gerekir. Böylece ilerleyen aşamalarda varyete üretme çalışmaları da yapabilirsiniz. Cinslerini seçerken bir erkek 2 ya da 3 dişi lepisten balığı şeklinde seçmeniz daha uygun olacaktır. Çünkü bir erkek bir dişi şeklinde seçecek olursanız çiftleşme dönemi özellikle dişi balıklar için stresli bir şekilde olabilir. Çiftleşme gerçekleştirmek için lepisten üretim tankı olması yeterlidir. 25 litre ile 50 litre arası tanklar çiftleşme için yeterli olacaktır. Yavrular için de ayrıca pipo filtreler kullanabilirsiniz. Tankın içini bol bitki ile doldurursanız yavru balıklar yetişkin balıklardan kendilerini korumak için güvenli bir ortam olacaktır. Bunun için balık tankınızın içini bol bitki ile doldurmayı ihmal etmeyin.
Çiftleşme Dönemi
Balıklarınızın sağlıklı bir şekilde yavrulaması ve çifteleşmesi için öncelikle gerekli koşulları iyi sağlamanız gerekir. Lepistes balıklarının çiftleşmesi böylece çok daha sağlıklı ve kaliteli bir şekilde olur. Damızlık balıklarınız için gerekli olan sıcaklı miktarı 25 derece ile 27 derece arasında olması idealdir. Isının aynı derecede olması lepisten balıklarının sağlıklı bir şekilde hayatlarını devam ettirmeleri için önemlidir. Bu bakımdan ani sıcaklık değişimlerinden balıklarınızı mümkün olduğu kadar uzak tutmaya çalışın. Bunun için yazın soğutucu, ışın ısıtıcı kullanabilirsiniz.
Çiftleşme döneminde dişilerin anüs bölgesinde siyah bir nokta olacaktır. Dişi balıklar döllendiği zaman burası genişler ve kolayca fark edilir. Dişi balığınızın karnı şişmeye başlar. Bu dönemde erkek lepistenleri tanktan uzaklaştırmanız gerekecektir. Doğuma yakın zamanda dişi lepistenin karnı iyice şişer. Bir aya yakın zamanda doğum yaklaşır ve balığınızın karın kısmı köşeli bir hale dönüşür. Doğum gerçekleştikten sonra dişiler yavrularını yeme eğilimi gösterebilir. Bunun için tankınızda yavruluk kapları bulundurabilir ya da bitkilerle saklanma alanları oluşturabilirsiniz.
Doğum Sonrası Lepisteslerin Bakımı
Doğum gerçekleştikten sonra doğum öncesi her ne kadar gerekli şartlar yerine getirilse de doğumdan sonra da gerekli şartların yerine getirilmesi gerekir. Doğumdan sonra yapılacak ilk iş anne balığın stresini atması için ayrı bir tanka alınmasıdır. Böylece anne balığın stres ya da başka durumlardan sonra yavrularını yeme olasılığı da önlenmiş olur. Doğumdan sonra yavru balıkların beslenmesi de önemlidir. İlk gün bir şey yemeleri gerekmez. İlk gün balıklarınız yüzme çalışmaları yapacaktır. Doğundan sonra yumurta sarısı ya mikro yemler balığınıza yedirebilirsiniz. Daha sonra ilerleyen zamanlarda canlı artemis, mikro kurt ya da toz yemlerle balığınızı besleyebilirsiniz. Yavrularınızın bulunduğu tankın haftalık dip çekimlerini ihmal etmeyin ve su değişimlerine de özen gösterin. Balıklarınızı aşırı yemlemeden kaçının. Az ve sık besleme yöntemi uygulayın. Yem artıklarının temizlenmesi de balığınızın salgın hastalığa yakalanmaması ve hayatınızı kaybetmemesi açısından önemlidir. Yem atıklarının temizlenmesi içi birkaç tane tankın içine salyangoz atmanız yeterli olacaktır. Birkaç ay sonra yavrularınız iyice belirgin hale gelecek ve cinleri seçilecektir. Dişi olanlar irileşecek, erkek olanlar ise renklenecektir.