Muhabbet Kuşu Bakımı
Muhabbet Kuşu Bakımı
Evimizin neşe kaynağı muhabbet kuşlarımızın düzenli olarak bakımını yapmamız gerekmektedir. Bünye dirençleri oldukça düşük olan muhabbet kuşları, en ufak bir olumsuz durumda bile hemen hasta olabilmektedir. Bunun önüne geçmek adına kuşumuzun bakımını doğru bir şekilde gerçekleştirmeliyiz. “Peki muhabbet kuşlarımızın bakımını nasıl yaparız?” sorusunu dilerseniz maddeler halinde cevap verelim. İyi okumalar dileriz.
Muhabbet Kuşu Bakımı Nasıl Yapılır?
- Kafes Özellikleri : Kuşunuzun geniş bir alanda bulunmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Kafes boyutunun dar ve küçük olması yerine geniş ve büyük olması gerekmektedir. Ayriyeten kuşunuzu yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmesi için yemlik ve suluk gibi önemli ekipmanları, zamanını geçirebileceği oyuncakları da kafes içerisinde bulundurmanız gerekmektedir.
- Kafes Temizliği : Evcil muhabbet kuşlarımızın yaşamının büyük bir ölçüsünü sürdürdüğü kafeslerinin temizliği oldukça önemlidir. Haftalık olarak belirli periyotlar halinde kafes içi temizlenmeli, parazit oluşumu önlenmelidir. Kafes içerisindeki yemlik, suluk ve tüneğin temiz olması, kuşunuzu hastalıklara karşı koruyacaktır.
- Yem ve Su Temizliği : Kafes içerisinde yer alan yem ve suyu 3 günlük periyotlar dahilinde değiştirmeniz gerekmektedir. Bu şekilde parazit hastalığının önüne kolayca geçebilirsiniz.
- Parazite Karşı Temizlik : Muhabbet kuşlarımızın bir numaralı düşmanı olan parazitlere karşı, kuşunuzu koruyabilirsiniz. Elma sirkesini uzaktan kafes üzerine püskürterek parazitlerin yaşayamayacağı bir etki oluşturabilirsiniz. Ayrıca plastik tünek yerine tahta tünek almanız da ayak mantarı oluşumuna karşı önemli bir engel olacaktır.
- Bünye Temizliği : Kuşlarımızı her ne kadar engellesek de üzerlerine kir ve pis maddeler yapışmaktadır. Ayriyeten evde özgür bir şekilde uzun süre uçan kuşlarda ter kokusu da başlayacaktır. Bu hem sizleri hem de kuşunuzu rahatsız edecek bir faktördür. Bu durumu önlemek adına havuz eğitimi ya da elinizde yıkayarak halledebilirsiniz. Petshoplarda satılan havuzlar ile kuşunuzun kendi kendine yıkanmasını sağlayabilirsiniz. Elinizde yıkayacaksanız dikkatli olmanız gerekmektedir. Kuşun burun kanallarına kaçabilecek en ufak su parçası, ölümüne dahi yol açabilecektir. Bunun için kafa bölgesine dikkat ederek yıkamanız gerekmektedir. Ayriyeten de yıkadıktan sonra derisine zarar vermeyecek yumuşak bir havlu ile yavaş yavaş kurulamanız gerekmektedir. Özellikle kış aylarında kuşunuzun üşümeyeceğinden emin olduğunuz zamanlarda yıkama işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde narin bir hayvan olan muhabbet kuşunuzun hasta olabilme riski ortaya çıkacaktır.
- Ortam Temizliği : Muhabbet kuşunuzun hangi ortamlarda daha sık bulunduğuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Temiz bir ortam içerisinde yaşayan kuşunuzun hastalık riski oldukça düşüktür ancak temiz olmayan bir ortamda yaşayan kuş için kolay bir şekilde hastalanabileceğini ifade edebiliriz. Kuşlar sürekli hareket halinde olup yerde, eşyaların üstünde kısaca hemen her yerde dolaşmaktadır. Dolaşırken gagası ile yerleri didiklerken mikrop kapması içten bile değildir. Bu nedenle günlük olarak odayı süpürmeniz ve temizlemeniz gerekmektedir.
- Oyuncak Temizliği : Daha çok kafeste tek başına yaşayan kuşların, yalnızlığını unuttuğu anlardan biri de oyuncakları ile oynarken ki halidir. Psikolojik olarak olumlu sonuçlar bırakan oyuncakları da hemen her şey gibi kirlenmektedir. Kuşumuzun zamanının çoğunu geçirdiği bu oyuncakların temizliğinin yapılması gerekmektedir.
- İlgi ve Psikoloji : Muhabbet kuşları, sahiplerinin ilgisine oldukça muhtaçtırlar. Özellikle tek olan muhabbet kuşlarının birkaç eğlencesinden birisi de sahibinin onunla ilgilenmesidir. Psikolojik olarak onda olumlu etkiler bırakan bu anları sık sık gerçekleştirmek gerekmektedir. Daha çok yavru iken alınan kuşlar, oldukça fazla bir şekilde sahibine bağlılığı bulunmaktadır. Bu bağlılığa zarar vermemek adına sık sık ilgilenmeli, onunla sohbet edilmelidir. İnanın ki muhabbet kuşunuzu oldukça fazla mutlu edeceksiniz.
- Tüy Dökümü : Muhabbet kuşlarının tüy dökümü zamanları, onların en çok sorunlu geçirdikleri zamanlar olarak söyleyebiliriz. Tüy dökümü esnasında (Yaklaşık 2 – 3 hafta sürmektedir.) kuşunuzun yanında olmanız gerekmektedir. Psikolojik olarak verebileceğiniz en büyük katkı da bu olacaktır. Tüy döken kuşunuzun derisine de ani baskılar yapılmamalıdır. Kalıcı zararlar vermemeniz adına bu madde oldukça önemlidir.
- Eş Seçimi : Muhabbet kuşlarınızın eş seçimini yaparken dikkatli olmanız gerekmektedir. Bazen çiftler aralarında anlaşamamakta, sorunlar yaşamaktadır. Ve tabi gördüğümüz üzere birbirlerini yaralayacak hareketler de yapabilmektedir. Bunun için aynı kafeste bulundurduğunuz kuşları iyi gözlemlemeniz gerekmektedir. Herhangi bir olumsuz durumda müdahale etmeniz de fayda vardır. Kuşlarınızın can emniyetini bu şekilde sağlayabilirsiniz.
- Oyuncak Seçimi : Muhabbet kuşlarımızın en büyük eğlence kaynağı oyuncaklarıdır. Özellikle oyuncağına bağlı olan kuşlar, sahibinin ellemesine dahi izin vermemektedir. Bu gibi durumlarda oyuncağını elinden alarak psikolojik zarar vermek yerine, oyuncağı ile oynamasına izin vermeniz gerekmektedir. Ayriyeten onun oynayabileceği türden oyuncaklar alarak zamanını mutlu geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Belirttiğimiz 11 önemli muhabbet kuşu bakımı tekniklerini denemelisiniz. Kuşunuz için en gerekli bakım yöntemlerini, biz evcildunyasi.net olarak sizler için derledik. Sitemizde diğer muhabbet kuşları ile ilgili içeriklere ulaşabilirsiniz. Unutmayın sitemizdeki her şey hayvanlarımız için..